Jag vill bli en surdegsgud

Bröd har en speciell charm. Det finns där i gränslandet mellan efterrätter och mat. Tillskillnad från mycket matlagning så upplever jag att ramarna för bröd är tightare, ta tillexempel nötkött eller tomat. Hur många olika former och smaksättningar kan de egentligen ha? De kan båda vara huvudrollsinnehavaren men också smaksättare till en mängd olika rätter.

Självklart kan även bröd anta många former, smaker och konsistenser. Baguett, rågbröd, solbullar och knäckebröd är ju alla väldigt olika. Söt eller salt, hårt eller mjukt. Trots detta så upplever jag ändå mer restriktioner i bröd. Hur det än ser ut förstår vi att det är bröd vi har framför oss, och hur det än smakar så är det alltid mjöl, salt och vatten som är grunden(!).

Därför tycker jag att brödbakning är fascinerande och att det dessutom är oerhört gott med nybakt bröd gör inte saken sämre.

Tidigare har brödbakning varit något jag gjort med ojämna intervall och ofta något jag blivit sugen på att lyxa till med när jag är ledig eller göra som avkoppling när jag varit stressad. Det har varit bröd bakade på både jäst och bakpulver, men nu har jag bestämt mig. Jag vill lära mig baka bröd på surdeg. Jag vill bli en surdegsgud!

 Mitt första surdegsbröd.
 
 
Theresia | Bröd, Surdeg | | Kommentera |

Brödsalong i Rosendals trädgårdar

I helgen så gjorde vi en utflykt till Rosendals trädgårdar för att ytterligare få fördjupa oss i vårt nyfunna intresse för surdegsbröd. Rosendal ställde nämligen till med Brödsalong för brödnördar och brödätare. Olika surdegsbagerier var där och visade upp sina produkter, en av Sveriges mest kända kvarnar (surdegsbagare verkar generellt vara väldigt noga med vilka råvaror de använder till sina bröd) samt kändisbagaren Sébastien Boudet. Det är från Sébastiens recept vi har startat våra surdegar så det var något av en husgud vi fick se gå runt i Rosendal. Det var givande att smaka på de olika bröden och prata med surdegsexperter. Höjdpunkterna var dock att få se på Sébastiens deg och hur han jobbade med den (vilken målbild att kunna få till en deg som ser ut och beteer sig på det sättet som hans deg) sam att äta deras limitterade surdegspizza gjorda på primörer från Rosendal.
 
 Rosendal på lördag i april.
 
 
Brödhumor när den är som bäst.
 
 
På första parkett när vi spanar genom fönstret på när Sébastien jobbar med sina degar. Vi var inte ensama om att vara facinerade.
 
 
Vi fick pizza nr 25 och 26 av totalt 100. Win!
 
 
Himmelsk god pizza gjord på surdeg, tomatsås, brie och primörer från trädgårdarna.
 
 
Denna vitlök slog nästan pizzan och de nybakade bullarna. Vi fick smaka på den tillagat enligt skylten ovan och det var gudomligt. Rekommenderas varmt!
 
 
 
Anders, Theresia | | Kommentera |

Hurra hurra hurra!

Att laga mat tillsammans och sedan bjuda våra vänner att avnjuta den tillsammans med oss är dubbelt nöje i sann bemärkelse. På bilden nedan kan ni se delar av den rakt igenom hemlagade brunchbuffén från Theresias 26-årsfirande; två sorters bröd, två sorters kakor samt tre sorters marmelader och müsli. Förutom det ni kan se i bild bjöds det även på kaffe (hur skulle det annars gå?), frasvåfflor, Ägg Benedict och chokladterrin. 
 
Recept och tankar kring tillagning av bröd, kakor, våfflor, marmelader, kaffe, terrin och Ägg Benedict kan mycket möjligt komma senare men en insikt samt cliff hanger till blivande projekt kan vi bjuda på redan nu. Groddar! Så sjukt gott, snyggt och fräsht. Inför denna brunch köpte vi dem men inom kort tänkte vi ha våra egna groddar till frukostmackan.
 
Behöver vi nämna att vi huvudsakligen tänkta skriva om mat, bak och dryck?
 inlägg
Anders, Theresia | | En kommentar |
Upp