Kort om bröd: Att få brödet mer smakrikt

Både vid bakning och matlagar så är målet att det både ska smaka gott och se gott ut (?). Det är dock lätt hänt att det blir det ena eller det andra, hur många gånger har en inte ätit fantastisk välsmakande mat men som ser rätt tråkig ut på tallriken? 
 
Den verkliga frågan är dock; hur får en till gott och smakrikt bröd? När det gäller tomatsås och grytor blir det godare ju längre det får puttra, och det är faktiskt det samma när det gäller bröd. Oavsett vilket mjöl en använder så är det under jäsningen som smakerna utvecklas. För att minska hastigheten på hastigheten på jäsningen och på så sätt förlänga jästiden så kan du ställa in degen i kylskåpet för så kallad kalljäsning. Tekniken går att använda både med surdeg och vanlig jäst.
 
Theresia | Bröd, Jäsning, Kalljäsning, Surdeg | | En kommentar |

Jag har ett nytt älskat verktyg!

Jag har ett nytt älskat verktyg i min kamp för att odla och samla mer av min egen mat. Låt mig presentera: bärplockaren! På landet har det under hela min uppväxt cirkulerat två kommentarer i det lokala communityt.
 
1. Det går inte att plocka blåbär med en bärplockare, då går bären sönder!
2. Att plocka bär med bärplockare är som att köra in stora grävskopor i skogen.
 
Detta har lett till att vi plockar alla bär för hand, vilket i sin tur har lett till att det tar väääldigt lång tid att få ihop väldigt liiiite bär. Tillräckligt för att njuta lite av en blåbärspaj då och då och kanske lite bär på youghurten, men inte mer än så. "Det har en inte tyat med". 
 
Nu är det dock slut med det! Min vistelse i norrland har givit mig två nya insikter.

1. Blåbär går inte sönder när de plockas med en bärplockare.
2. Ska en få ihop någon bärmängd att tala om för att spara till senare på året eller koka sylt, underlättas det väsentligt av en bärplockare.
 
Gubbarna på landet får helt enkelt ursäkta, de gamla tiderna i slut och nu börjar ett nytt kapitel i mitt bärplockande liv!
 
Efter en norrländsk loppistur och en betalning men en guldpeng är jag därför nu en bärplockare rikare i mitt liv. Denna har jag invigt med att plocka lingon och koka sylt. Med två gånger trettio minuter fick jag ihop så mycket bär att det räckte till åtta rukar sylt (OBS varierande storlekt) och 3 nedfrysna paket hela bär. Kul! Kändes som en perfekt uppvärmning och till nästa år ser jag fram emot att öka mängden plockade blåbär markant.
 
När det gäller bären så fryste jag in några med socker, andra kokade jag sylt på. Använde mig av lärdomarna från hjortronsylten och började med att hälla i en försiktig mängd socker för att sedan öka tills jag tyckte att det smakade "rätt".
 
Sylten ska kokas på låg/medelvärme i cirka 10-15 minuter. Burkarna tvättade jag av och värmde i ugnen på 100 grader i samband med att jag kokade sylten, locken la jag i kokande vatten. När sylten var klar slog jag upp den på burkar, drog åt locken och väntade på att få höra "klicken" när de vakumförpackades. Halleluja moment!
 
Theresia | Bär, Lingon, Sylt | | Kommentera |

Min nya mission- göra den ultimata BFF:en till Hummus och Baba ganoush

Mat som kan ätas med händerna och består av olika röror och småplock är ju fantastiskt! Socialt, trevligt (och gott, älskar att äta med händera). Tapas och Tacos är två goda exempel på det. Jag och Anders har pratat om att vi skulle vilja fördjupa oss inom det libanesiska köket, Meze med Hummus, Baba Ganoush, Tabbouli  och Fattoush kan ju inte skapa annat än starka hungerskänslor när en tänker på det.

Då jag vill fortsätta utveckla mitt brödintresse, ser jag detta som det perfekta tillfället att lära mig att baka pitabröd. Nu har jag gjort mitt första försök. Tricket är att en vill göra en deg som när den gräddas bildas en luftbubbla i. Bubblan "puffas" sedan runt så att innanmätet helt öppnar upp sig i en luftficka. I mitt senaste försök så fick dock endast ett av sex bröd en godkänd luftficka, så mina försök kommer att fortsätta.

Ingredienser
500 g vetemjöl
15 g socker
15 g olivolja
4 g salt
260-300 g vatten
5 g torrjäst
 
Gör så här
1. Rör ut jästen i vattnet, låt stå i fem minuter.
2. Blanda samman alla ingredienser. Börja med 260 g vatten och addera mer eftersom om du tycker att det behövs.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
4. Dela degen i sex delar och kavla varje del cirka 20 cm i diameter och 4 mm tjock.
5. Grädda dem på medelvärme på spisen. Vänd med cirka en minuts mellanrum och vänta på att en luftbubbla ska bildasa, tryck lätt med stekspaden så att luftbubblan trycks ut i hela brödet.
 
En mycket bra film över hur man gör har Chef Steps gjort här.
 
Theresia | Bröd, Libanesiskt, Meze, Pitabröd, Recept | | Kommentera |
Upp