Jag har ett nytt älskat verktyg!

Jag har ett nytt älskat verktyg i min kamp för att odla och samla mer av min egen mat. Låt mig presentera: bärplockaren! På landet har det under hela min uppväxt cirkulerat två kommentarer i det lokala communityt.
 
1. Det går inte att plocka blåbär med en bärplockare, då går bären sönder!
2. Att plocka bär med bärplockare är som att köra in stora grävskopor i skogen.
 
Detta har lett till att vi plockar alla bär för hand, vilket i sin tur har lett till att det tar väääldigt lång tid att få ihop väldigt liiiite bär. Tillräckligt för att njuta lite av en blåbärspaj då och då och kanske lite bär på youghurten, men inte mer än så. "Det har en inte tyat med". 
 
Nu är det dock slut med det! Min vistelse i norrland har givit mig två nya insikter.

1. Blåbär går inte sönder när de plockas med en bärplockare.
2. Ska en få ihop någon bärmängd att tala om för att spara till senare på året eller koka sylt, underlättas det väsentligt av en bärplockare.
 
Gubbarna på landet får helt enkelt ursäkta, de gamla tiderna i slut och nu börjar ett nytt kapitel i mitt bärplockande liv!
 
Efter en norrländsk loppistur och en betalning men en guldpeng är jag därför nu en bärplockare rikare i mitt liv. Denna har jag invigt med att plocka lingon och koka sylt. Med två gånger trettio minuter fick jag ihop så mycket bär att det räckte till åtta rukar sylt (OBS varierande storlekt) och 3 nedfrysna paket hela bär. Kul! Kändes som en perfekt uppvärmning och till nästa år ser jag fram emot att öka mängden plockade blåbär markant.
 
När det gäller bären så fryste jag in några med socker, andra kokade jag sylt på. Använde mig av lärdomarna från hjortronsylten och började med att hälla i en försiktig mängd socker för att sedan öka tills jag tyckte att det smakade "rätt".
 
Sylten ska kokas på låg/medelvärme i cirka 10-15 minuter. Burkarna tvättade jag av och värmde i ugnen på 100 grader i samband med att jag kokade sylten, locken la jag i kokande vatten. När sylten var klar slog jag upp den på burkar, drog åt locken och väntade på att få höra "klicken" när de vakumförpackades. Halleluja moment!
 
Theresia | Bär, Lingon, Sylt | |
Upp