Kort om bröd: Att få brödet mer smakrikt

Både vid bakning och matlagar så är målet att det både ska smaka gott och se gott ut (?). Det är dock lätt hänt att det blir det ena eller det andra, hur många gånger har en inte ätit fantastisk välsmakande mat men som ser rätt tråkig ut på tallriken? 
 
Den verkliga frågan är dock; hur får en till gott och smakrikt bröd? När det gäller tomatsås och grytor blir det godare ju längre det får puttra, och det är faktiskt det samma när det gäller bröd. Oavsett vilket mjöl en använder så är det under jäsningen som smakerna utvecklas. För att minska hastigheten på hastigheten på jäsningen och på så sätt förlänga jästiden så kan du ställa in degen i kylskåpet för så kallad kalljäsning. Tekniken går att använda både med surdeg och vanlig jäst.
 
Theresia | Bröd, Jäsning, Kalljäsning, Surdeg | |
#1 - - Julia:

Åh, tack för tips! Jag visste faktiskt inte att det var under jäsningen som smakerna utvecklades! Det ska jag tänka på nästa gång! :)

Svar: Kul att kunna sprida lite surdegs know-how vidare. Skriv tillbaks om hur det gick när du lät det jäsa lite längre. Kom också ihåg att det är lättare att få till en längre jäsning bra om degen får stå kallt (typ kylskåp) så den inte blir överjäst
blommigfalukorv.se

Upp