Min nya mission- göra den ultimata BFF:en till Hummus och Baba ganoush

Mat som kan ätas med händerna och består av olika röror och småplock är ju fantastiskt! Socialt, trevligt (och gott, älskar att äta med händera). Tapas och Tacos är två goda exempel på det. Jag och Anders har pratat om att vi skulle vilja fördjupa oss inom det libanesiska köket, Meze med Hummus, Baba Ganoush, Tabbouli  och Fattoush kan ju inte skapa annat än starka hungerskänslor när en tänker på det.

Då jag vill fortsätta utveckla mitt brödintresse, ser jag detta som det perfekta tillfället att lära mig att baka pitabröd. Nu har jag gjort mitt första försök. Tricket är att en vill göra en deg som när den gräddas bildas en luftbubbla i. Bubblan "puffas" sedan runt så att innanmätet helt öppnar upp sig i en luftficka. I mitt senaste försök så fick dock endast ett av sex bröd en godkänd luftficka, så mina försök kommer att fortsätta.

Ingredienser
500 g vetemjöl
15 g socker
15 g olivolja
4 g salt
260-300 g vatten
5 g torrjäst
 
Gör så här
1. Rör ut jästen i vattnet, låt stå i fem minuter.
2. Blanda samman alla ingredienser. Börja med 260 g vatten och addera mer eftersom om du tycker att det behövs.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
4. Dela degen i sex delar och kavla varje del cirka 20 cm i diameter och 4 mm tjock.
5. Grädda dem på medelvärme på spisen. Vänd med cirka en minuts mellanrum och vänta på att en luftbubbla ska bildasa, tryck lätt med stekspaden så att luftbubblan trycks ut i hela brödet.
 
En mycket bra film över hur man gör har Chef Steps gjort här.
 
Theresia | Bröd, Libanesiskt, Meze, Pitabröd, Recept | |
Upp