Skogens guld och hjortronsylt

Nu när vi har varit i Norrland har vi fyllt på frysen med något av det härligaste som finns - hjortron! Med stövlarna på begav vi oss ut på myrarna i jakt på de små guldkornen. På grund av den kalla sommaren visste vi inte vad vi hade att förvänta oss men hoppades på att hitta något. Ibörjan gick det långsamt att fylla hinkarna men sedan sprang vi på guldådern och snart blev vår last behagligt tung att bära.
 
Något som är smidigt med hjortron är att det inte gör något om de inte är riktigt mogna. Då kan en plocka dem ändå och lägga åt sidan (förslagsvis på en bricka under en bakduk så att de inte torkar) och så kommer de att mogna under kvällen eller morgondagen.
 
Antingen så kan en frysa ner bären som de är tillsammans med lite socker (så håller de sig bättre) eller så är de ju förträffliga att koka sylt på. 
 
Märta-Stinas hjortronsylt
 
Ingredienser
Hjortron (så mycket du har)
Socker (efter tyckte och smak)
 
Såhär gjorde vi
Vi kokade på ungefär 6 liter hjortron. Vi började med att värma hjortronen i en kastrull på låg värme. När de börjar att släppa ifrån sig vatten hällde vi på cirka 2,5 dl socker och rörde försiktigt. När sockret smält och sylten börjat puttra så smakade vi av den och hällde på mer socker tills vi var nöjda med smaken. Uppskattningsvis kanske vi hällde i 2,5 dl socker till. När sockret hade smält och sylten kokat en kort stund stängde vi av plattan. När sylten svalnat av hällde vi upp på burkar och ställde i frysen.
 
Insikterna var följande:
- Om en skulle följa recept i kokböcker skulle de förmodligen ha i mer socker.
- Det är onödligt att ha i för mycket socker.
- Det är också onödligt att ha i för lite socker. Hjortron är sjukt gott men sockret förstärker smaken och gör att en kan njuta av bären ännu mer. Sockret ökar dessutom livslängden på sylten.
- Smaka av, smaka av, smaka av och tillsätt så mycket socker som behövs för att du ska tycka att det är riktigt gott.
 
 
 
 
 
 
 
Anders, Theresia | Hjortron, Hjortronsylt, Myr, Norrlandsguld, Recept | |
Upp