Världens bästa recept på pizzadeg för grillen eller ugnen

 
Att grilla hör sommaren till och är något vi båda gärna passar på att göra så ofta vi kan. Det finns ju många klassiska kötträtter som alla grillar, men det är kul att gå utanför normen och testa på andra saker på grillen som att röka sin mat eller grilla tortillabröd. Något annat som är väldigt gott är att grilla pizza. God topping ger såklart en god pizza, men magin ligger i grunden; osten, tomatsåsen och framförallt pizzadegen. Här kommer därför vårt favoritrecept på pizzadeg som är lättbearbetad och ger en god botten (möjlig att kavla ut tunnt om en gillar knapriga och tunna pizzor eller behålla lite tjockare för de som gillar det). 
 
Receptet är på en kalljäst pizzadeg som ska stå 12-24 timmar i kylskåpet. Vid första anblick så kanske det verkar jobbigt, men när en tänker på det är det ju rätt smidigt att svänga ihop degen kvällen innan och sedan bara ta fram det när det börjar kurra i magen dagen efter. Med en vanlig deg så måste en ju gissa sig till när det är lämpligt att äta och sedan se till att börja med pizzadegen i tid och hela tiden kolla på klockan. En kalljäst deg lider inte av att stå några timmar längre eller kortare i kylen, när den väl fått sina första 10-12 timmar. Detta är mat när den som enklast och godast!
 
Receptet hittade Anders på Systembolagets hemsida för några år sedan. När de nyligen gjorde om sin hemsida så försvann det dock. Kris och panik innan vi glädjande nog kunde vi hitta det igen på en annan blogg, och nu förevigar vi det här så att vi inte tappar bort det igen (puh och check!). 
 
Vi rekommendar starkt att pizzaälskaren köper en pizzasten (300-600 kr), eller ännu hellre ett bakstål (775 kr). Det lyfter den hemgjorda pizzan från helt okej till VANSINNIGT god och du kommer aldrig vilja köpa en pizza på ditt lokala pizzahak igen. Inte från den fina italienska pizzarestaurangen heller, för den delen. Skillnaden ligger i att botten grillas på några minuter istället för en kvart, vilket ger en krispig, bubblig botten utan att "påläggen" bränns till oigenkännlighet. Skillnaden mellan stål och sten är att stålet halverar tiden i ugnen, då stål har högre specifik värmelagringskapacitet och snabbare värmeöverföring till pizzabotten. Vi har ett bakstål sedan ett år och använder det till både bröd och pizza.
 
 
Kalljäst pizzadeg (3 mellanstora pizzor)
Ingredienser
500 g vetemjöl, 8-9 dl
10 g jäst (kan givetvis bytas ut mot surdeg)
1½ tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja eller olivolja
 
Gör så här
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna
Arbeta samman degen i en degblandare/köksmaskin i ca 10 minuter eller ungefär det dubbla för hand
Täck över skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i kylen, 12-24 timmar.
 
I ugnen
 1. Sätt ugnen på 250 grader, när den är tillräckligt varm ställer du in en bakplåt och låter den bli varm under tiden du bakar ut degen och gör färdigt pizzorna.
 2. Dela antingen degen i 3 lika stora bitar som du kavlar ut tunna runda bottnar på två kalla plåtar med bakplåtspapper på, eller så kavlar du ut hela degen på en plåt med bakplåtspapper på.
 3. Lägg på dina goda fyllningar, ta ut den heta plåten från ugnen och för försiktigt över bakplåtspappret med pizzorna på den.
 4. Baka av mitt i ugnen på 250 grader ca 10 minuter, ev längre beroende på vilken fyllning du har och hur mycket du lagt på.
 
I ugnen på ett bakstål eller en pizzasten
 1. Sätt ugnen på maximal temperatur, minst 275 grader och låt stenen eller stålet förvärmas i minst 45 minuter.
 2. Dela degen i tre bitar och tryck ut den med fingrarna från mitten och utåt, utan att trycka på den yttersta kanten (det som ska bli pizzakanten). Undvik om möjligt kavel, som annars trycker ut de fina gasbubblor som sedan ska svälla till en bubblig kant.
 3. Om du har en pizzaspade (rekommenderas till sten eller stål), mjölar du detta och drar över pizzan utan pålägg på detta.
 4. Lägg på dina goda fyllningar medan du har pizzan på spaden. Börja med såsen (tomat, pesto mfl), sedan osten och sist övriga ingredienser. 
 5. Ställ över ugnen till snabbläge, där grillelementet aktiveras och öppna luckan för att provocera grillelementet att gå igång. Lämna luckan öppen så att grillelementet är igång hela tiden! Detta gör att pizzan gräddas snabbare från både ovan- och undersida.
 6. Baka av mitt i ugnen på maximal temperatur med grillelementet på ca 3-4 minuter (stål), 6-8 min (sten). OBS! Det blir ohyggligt hett, stor risk för brännskador! Använd därför om möjligt pizzaspade och skyddsutrustning.
 
På grillen, utan sten eller stål
 1. Starta kol eller briketter med önskad metod; vi rekommenderar i första hand skorstenständare eller elektrisk grilltändare och avråder från tändvätska
 2. Placera kolen i ena hörnet av grillen, som vid indirekt grillning.
 3. Dela degen i tre bitar och tryck ut den med fingrarna från mitten och utåt, utan att trycka på den yttersta kanten (det som ska bli pizzakanten). 
 4. Om du har en pizzaspade mjölar du denna och drar över pizzan utan pålägg på den.
 5. Lägg på dina goda fyllningar medan du har pizzan på spaden. Börja med såsen (tomat, pesto mfl), sedan osten och sist övriga ingredienser. 
 6. Lägg först pizzan på den varma delen av grillen. Var beredd att rotera den snabbt, annars bränns botten! Det kan gå så fort som 20-30 sekunder. 
 7. Rotera pizzan med hjälp av pizzaspaden eller en stor grillspade så att botten gräddas över den varmare delen utan att brännas.
 8. När botten har förgräddats flyttar du pizzan till den svalare delen av grillen där den inte riskerar att brännas över kolen. Lägg på locket och öppna spjällen så att grillen håller ca 250-350 grader.
 9. Kontrollera efter ca 5 minuter.
 
Alternativ grillmetod för den ovane
Förgrädda pizzan i fem miunter på 150 grader i ugenen innan du lägger på tillbehören. Detta gör pizzan lättare att hantera och lyfta av och på grillen.
 

Pålägg
När det gäller vad en ska ha på pizzan så är våra budord "ju enklare desto bättre". Både när en gör egen pizza och när en beställer pizza ute är det enkelt att falla för frestelsen att beställa en pizza med en massa goda pålägg. Det slår dock aldrig fel. Ju fler saker som finns på en pizza, desto mer avtar den totala pizzaupplevelsen.
 
En pizza med god botten, bra tomatsås och riktigt god mozzarella toppad med färsk basilika är egentligen den optimala pizzan, men eftersom det är svårt att motstå helt andra pålägg kommer här några förslag.
 
Buffelmozzarella, chorizzo, tomater och basilika
Denna gång följde vi vår rekommendation med god tomatsås och god mozzarella (helst Buffelmozzarella) men lade till några cocktailtomater och chorizo. När pizzan tagits ut ur ugnen toppade vi med mozzarella.
 
Chevre med päron, valnötter och honung
Om du vill göra en lite annorlunda pizza så rekommenderar vi om att göra en pizza bianco, det vill säga en pizza utan tomatsås. Ett exempel på upplägg är att ta en ost i botten, tillexempel mascarpone, ricotta eller annan ost du har hemma som är smältbar. Sedan lägger du på chevrén, ett lager med tunt skurna päron och toppar med valnötter. När pizzan är gräddad ringlar du över valnötter och lägger på ruccola.
 
 
 
Anders, Theresia | Chevré, Grill, Kalljäst, Mozzarella, Pizza, Recept, Systembolaget, Valnötter | |
Upp