Lyxig fågelmat - en lärdom till nyårsmaten 2015/2016


Allt går inte alltid som en tänkt. Vid senaste bakningen kom ena plåten ut gyllenbruna och fina ur ugnen, och de andra...kom inte ut alls. Antingen så ringde inte klockan alls eller så var jag djupt koncentrerad, oavsett så blev resultatet lite för hårt och lite för mörkt mot vad jag tänkt. Men skam den som ger deppar till, istället fick de ett varsitt rött snöre och blev en fin nyårspresent till fåglarna.
 
Oavsett vad ni har för planer inför kvällen hoppas jag att ni får det mysigt och trevligt. Om maten inte blir som ni har täkt er så gör det inget. Era gäster och vänner kommer ändå uppskatta att ni anstränger er, om inte så se bara till att ni håller deras glas fyllda så kommer de ändå inte märka skillnaden.
 
Gott nytt år på er! Vi ses 2016!!!
 
Theresia | | Kommentera |

Recept på saffransbiscotti

Med risk för att majoriteten av våra läsare redan har tröttnat på julens alla smaker så måste jag ändå tipsa om dessa saffransbiscotti. Jag sprang på receptet i Linneas Safferi och efter första tuggan så var jag fast. De är lätta att göra, och förvaras de torrt så håller de länge. Även om ni inte är sugna på att göra dem i år så skriver jag ner dem så att receptet finns till nästa år (iaf så att jag inte ska glömma bort dem).
 
Ingredienser
100 g smör
0,5 g saffran (ett paket)
2 msk valfri glögg
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
150 g vit choklad
 
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull, ha i saffran, glögg och vanilj.
2. Koka upp och ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna.
3. Passa undertiden på att hacka mandel och choklad. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentligt.
4. Blanda ut bakpulvret i mjölet och ha i cirka 2/3. Ha i mandel och choklad, blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin.
5. Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter.
6. Tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp.
7. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.



Theresia | Baka, Biscotti, Recept, Saffran | | En kommentar |

Recept på vegetarisk boeuf bourgignon

Som så många andra så älskar även jag att äta grytor till middag på söndagar. Känslan när en satt ett långkok på spisen eller en öppnar dören till familjens hus och pappa har en gryta puttrandes på spisen är så hemtrevlig. Precis så där lugnande och rogivande som en behöver en söndagkväll.  
 
För några dagar sedan testade jag att laga en vegetarisk boeuf bourgignon och då jag verkligen gillade resultatet så ska jag dela med mig av receptet här. Det är dock ett element jag ska fortsätta fundera över. I detta recept så använde jag tofu. I en köttgryta är köttet huvudnummret, medan här kändes tofun mer som utfyllnad, därför ska jag fortsätta leta efter vilken ingrediens jag ska ersätta tofun med för att ytterligare förfina grytan. Någon av våra fina läsare som har ett förslag?
 
Innan jag började laga mat så hade jag fryst ner tofun. När den sedan tinat upp igen så pressade jag ut så mycket vätska jag kunde och sedan marinerade den med soja, lime och lite chilli. Genom att frysa tofun så drar tofun åt sig mer av marinaden och smakar därför mer när en sedan tillagar den.
 
Receptet är inspirerat av Made By Mary som skriver en väldigt fin blogg.
 
Om en vill dricka lite vin till maten så rekommenderade Systembolaget två italienska viner, en Boira (nr 32431) eller en Fenix (76592). 
 
Ingredienser
Gryta:
1 förpackning (300 gram) tofu eller sojabitar
 
350 gram Färska Champinjoner
10 små steklökar
3 st vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk kinesisk soja
1 dl fylligt rödvin
3,5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
2 lagerblad
 
Gärna färsk rosmarin till garnering
 
Saltrostad potatis: 
900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort
2-3 msk Olivolja
2 msk Flingsalt
 
Gör så här
Gryta
1. Skala steklöken, men behåll den hel, finhacka vitlöken och dela champinjonerna i mindre bitar.
2. Stek vitlöken och löken ca 10 minuter på medelvärme i en stor kastrull eller gryta.
3. Tillsätt champinjoner och stek på medelvärme tills svampen har "vätskat av sig" och sedan fått färg.
4. Tillsätt finhackad rosmarin, salt och grytbitar och höj värmen något. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på rödvinet, låt fräsa ytterligare 5 minuter.
5. Rör ner grädde, crème fraiche, soja samt lagerblad och låt grytan sedan puttra.
6. Finhacka rosmarin och strö över grytan vid servering.
 
Potatis 
1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
2. Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja.
3. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.
 
Theresia | Boeuf Bourguignon, Gryta, Recept, Vegetarisk Boeuf Bourguignon, Vegetariskt | | Kommentera |
Upp