Recept på chokladterrin på pralinébotten

När fruntimmersveckan har passerat och juli närmar sig sitt slut är det dags för nästa traditionsenliga fika i min familj, nämligen firandet av min pappas födelsedag. I år så bestod födelsedagsmiddagen av fräsha och lätta smaker med fokus på citron, timjan och somriga grönsaker, i kontrast till detta tyckte jag att jag kunde kosta på mig att göra en tyngre och mer smakintensiv efterrätt. Efter tyngre middagar vill många annars ha en lättare efterrätt (även om jag personligen aldrig tackar nej till choklad). Denna efterrätt passar även personer som inte vill ha för söta efterrätter. Det jag gjorde var en chokladterrin på pralinébotten.
 
Ingredienser
 
Botten
2 dl hasselnötter
2 msk strösocker
1 msk farinsocker
2 st ägg
1 msk vetemjöl
 
Fyllning
350 g mörk choklad
1 msk sirap
2 st ägg
0,75 dl mjölk
2 msk starkt kaffe av espresso typ
2 msk vispgrädde
 
Gör så här
1. Sätt ugenen på 175 grader.
2. Rosta nötterna i torr stekpanna, strö över socker och farinsocker och låt det karamelliseras.
3. Häll upp på ett bakplåtspapper. 
4. Låt svalna och mixa sedan. Blanda ner ägg och mjöl och häll i en terrinform klädd med bakplåtspapper. 
5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. 
6. Vispa upp sirap och ägg tills blandningen är skummig. 
7. Koka upp mjölk, kaffe och grädde. 
8. Blanda chokladen och äggvispet och häll i den varma kaffemjölken. 
9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. 
10. Ta ut terrinen, låt den svalna och stå kallt tills den stelnat. Skär upp i bitar.
 
Den blev ruskigt god och jag kan verkligen rekommendera denna chokladterrine i (tunna) skivor och med en klick vanilglass!
 
Theresia | Baka, Efterrätt, Recept | | Kommentera |

Sparar sommarminnen i små burkar med blåbärssylt

 
När man kör längs med skogsvägarna på landet så står det med jämna mellanrum bilar parkerade i väggrenen, ett tydligt tecken om att jag inte är ensam om att bege mig ut på blåbärs- och svampjakt i dessa tider. Tydligen ska det bli något av ett rekordår för blåbär. Härligt! Känns också nästintill nödvändigt då det tar sådan tid att få ihop någon mängd att tala om.
 
Inget går ju upp mot den första blåbärspajen eller att äta blåbär till yogurten eller blåbär och mjölk till frukost, men i år bestämde jag mig att lägga undan lite blåbär för att kunna ta med mig några fler av sommarens smaker till hösten. Denna gång i form av blåbärrsylt. Så med blåa händer och blå mun slutade jag äta blåbär och ställde mig istället vid spisen för att koka sylt, och precis som med alla sylter så är det så mycket smidigare än vad en först kan tro. 
 
 
Ingredienser
Blåbär
Syltsocker
 
Gör så här
1. Mät din mängd blåbär (jag hade ca 700 g) och tillför sedan halva mängden i socker (d.v.s 350 g).
2. Sätt kastrullen på spisen och låt blåbär och socker koka i ca 5-15 minuter.
3. Häll upp i väl rengjorda burkar som du värmt i ugnen på cirka 100 grader i 15 minuter.
4. Sätt snabbt på locket så kommer det bildas ett tryck och tätförslutas när sylten och burken svalnar eftersom.
 
Enkelt och så gott! Nästan så att jag vill sluta att göra paj på blåbären jag plockar och bara koka sylt. Det är så gott samt så lyxigt att ha!
 
När jag kom hem till Stockholm hittade jag hallon på föräldrarnas tomt och gjorde sylt på samma sätt där.
 
Theresia | Recept, Sylt | | Kommentera |

Kaffekaka i dubbel bemärkelse

 
På sista dagen under fruntimmersveckan så har min mamma och jag namnsdag (hennes tilltalsnamn och mitt andranamn Christina). Jag hade aldrig gjorde den tidigare men spanat in den i Underbara Claras blogg för ett år sedan och väntat på tillfälle att få baka den. En enkel men god kaka med kaffesmak, perfekt att inta i lantlig miljö till en kopp kaffe eller te!
 
Ingredienser

Chokladsockerkaka

3 ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3  dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Glasyr

50 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk starkt kaffe

mandelspån / kokos / valnötter (beroende på vad du har hemma)

 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt svalna och häll ner i äggsmeten. Blanda torrvarorna i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.  Häll i smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (känn med en sticka så att kakan inte är kladdig). Låt kakan svalna och dela den sedan i två lager.  Gör chokladglasyren genom att röra ihop alla ingredienser (utom mandelspånet) till en smidig smet. Bred därefter ut glasyren mellan kakans lager och ovanpå den. Avsluta med att strö rostade mandelspån eller andra nötter över kakan.
Theresia | Bakning, Recept | | Kommentera |
Upp