Kaffekaka i dubbel bemärkelse

 
På sista dagen under fruntimmersveckan så har min mamma och jag namnsdag (hennes tilltalsnamn och mitt andranamn Christina). Jag hade aldrig gjorde den tidigare men spanat in den i Underbara Claras blogg för ett år sedan och väntat på tillfälle att få baka den. En enkel men god kaka med kaffesmak, perfekt att inta i lantlig miljö till en kopp kaffe eller te!
 
Ingredienser

Chokladsockerkaka

3 ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3  dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Glasyr

50 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk starkt kaffe

mandelspån / kokos / valnötter (beroende på vad du har hemma)

 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt svalna och häll ner i äggsmeten. Blanda torrvarorna i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.  Häll i smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (känn med en sticka så att kakan inte är kladdig). Låt kakan svalna och dela den sedan i två lager.  Gör chokladglasyren genom att röra ihop alla ingredienser (utom mandelspånet) till en smidig smet. Bred därefter ut glasyren mellan kakans lager och ovanpå den. Avsluta med att strö rostade mandelspån eller andra nötter över kakan.
Theresia | Bakning, Recept | |
Upp