Recept på chokladterrin på pralinébotten

När fruntimmersveckan har passerat och juli närmar sig sitt slut är det dags för nästa traditionsenliga fika i min familj, nämligen firandet av min pappas födelsedag. I år så bestod födelsedagsmiddagen av fräsha och lätta smaker med fokus på citron, timjan och somriga grönsaker, i kontrast till detta tyckte jag att jag kunde kosta på mig att göra en tyngre och mer smakintensiv efterrätt. Efter tyngre middagar vill många annars ha en lättare efterrätt (även om jag personligen aldrig tackar nej till choklad). Denna efterrätt passar även personer som inte vill ha för söta efterrätter. Det jag gjorde var en chokladterrin på pralinébotten.
 
Ingredienser
 
Botten
2 dl hasselnötter
2 msk strösocker
1 msk farinsocker
2 st ägg
1 msk vetemjöl
 
Fyllning
350 g mörk choklad
1 msk sirap
2 st ägg
0,75 dl mjölk
2 msk starkt kaffe av espresso typ
2 msk vispgrädde
 
Gör så här
1. Sätt ugenen på 175 grader.
2. Rosta nötterna i torr stekpanna, strö över socker och farinsocker och låt det karamelliseras.
3. Häll upp på ett bakplåtspapper. 
4. Låt svalna och mixa sedan. Blanda ner ägg och mjöl och häll i en terrinform klädd med bakplåtspapper. 
5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. 
6. Vispa upp sirap och ägg tills blandningen är skummig. 
7. Koka upp mjölk, kaffe och grädde. 
8. Blanda chokladen och äggvispet och häll i den varma kaffemjölken. 
9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. 
10. Ta ut terrinen, låt den svalna och stå kallt tills den stelnat. Skär upp i bitar.
 
Den blev ruskigt god och jag kan verkligen rekommendera denna chokladterrine i (tunna) skivor och med en klick vanilglass!
 
Theresia | Baka, Efterrätt, Recept | |
Upp