Sparar sommarminnen i små burkar med blåbärssylt

 
När man kör längs med skogsvägarna på landet så står det med jämna mellanrum bilar parkerade i väggrenen, ett tydligt tecken om att jag inte är ensam om att bege mig ut på blåbärs- och svampjakt i dessa tider. Tydligen ska det bli något av ett rekordår för blåbär. Härligt! Känns också nästintill nödvändigt då det tar sådan tid att få ihop någon mängd att tala om.
 
Inget går ju upp mot den första blåbärspajen eller att äta blåbär till yogurten eller blåbär och mjölk till frukost, men i år bestämde jag mig att lägga undan lite blåbär för att kunna ta med mig några fler av sommarens smaker till hösten. Denna gång i form av blåbärrsylt. Så med blåa händer och blå mun slutade jag äta blåbär och ställde mig istället vid spisen för att koka sylt, och precis som med alla sylter så är det så mycket smidigare än vad en först kan tro. 
 
 
Ingredienser
Blåbär
Syltsocker
 
Gör så här
1. Mät din mängd blåbär (jag hade ca 700 g) och tillför sedan halva mängden i socker (d.v.s 350 g).
2. Sätt kastrullen på spisen och låt blåbär och socker koka i ca 5-15 minuter.
3. Häll upp i väl rengjorda burkar som du värmt i ugnen på cirka 100 grader i 15 minuter.
4. Sätt snabbt på locket så kommer det bildas ett tryck och tätförslutas när sylten och burken svalnar eftersom.
 
Enkelt och så gott! Nästan så att jag vill sluta att göra paj på blåbären jag plockar och bara koka sylt. Det är så gott samt så lyxigt att ha!
 
När jag kom hem till Stockholm hittade jag hallon på föräldrarnas tomt och gjorde sylt på samma sätt där.
 
Theresia | Recept, Sylt | |
Upp