Sushi och sashimi i Tokyo

Ett tips som finns med i varje guide till Tokyo är ett besök vid Tsukiji fiskmarknad, Tokyos fiskmarknad. När det gäller allmänna tips så kan det vara svårt att veta värdet i dem. Är det en "must see" eller bara något som råkat bli populärt och nu är fullt av turister? Tsukiji tillhör det sistnämnda och enligt oss är det på riktigt en "must see" om du besöker Tokyo.
 
 
Tsukiji är värdlens största marknad för fisk och skaldjur och säljer över 400 olika typer av varor från sjögräs till kaviar. Varje morgon startar med en auktion runt 05.20 och efter det åker truckarna snabbt fram och tillbaks för att leverera fisken från säljare till köpare. 
 
 
Runt fiskmarkanden ligger det fler känsa sushiställen, och inte alltför förvånande så är det även här du kan äta någon av den bästa sushin i Tokyo. Den färska fisken hinner knappt landa inne på fiskmarkanden innan restaurangerna har köpt den, transporterat den de femtiostegen de har till sitt kök och sedan snabbt serverat den till sina kunder. Vissa av dessa restauranger har en kö som sträcker sig ett sjuttiotal meter redan klockan tio på förmiddagen.
 
 
Vi började dagen med att strosa runt inne på markanden för att suktas över fiskfileer av aldrig skådad kvalitet samt förundras över vad det var som kröp omkring i fiskhandlarnas tankers. 
 
 
Självklart kunde inte heller vi motstå att få testa sushin som erbjöds på marknaden. Vi gick förbi restaurangerna med längst kö och letade oss ner lite längre ner i gränden. Även om fisken då behövde transporteras tjugo steg längre så tänkte vi att det inte skulle spela någon roll, och så rätt vi hade.
 
 
Även om det inte var så lång kö där vi stod så fick vi vänta ett tag då restaurangerna är väldigt små, och att de på klassiskt japanskt vis har sittningar där alla gäster i restaurangen får sätta sig samtidigt. Alla gästerna sitter runt samma bardisk och på andra sidan disken står de tränade sushikockarna och skär till fisken framför ögonen på gästerna och server sedan bitarna så snart de är klara. Där vi åt kunde en välja mellan cirka 10 eller 15 antal bitar. Fisken lades på bananblad som var placerade framför varje gäst. 
 
 
Vissa bitar var utmanande då det var nya smaker och konsistenser som vi inte testat tidigare. Andra bitar var helt underbara och smälte i munnen. Även om vi ätit många av dessa fiskar tidigare så går det inte att jämföra med hur de smakade här. Laxen! Tonfisken! Makrillen! Fantastico!
 
 
Förutom att fisken i sig är så mycket bättre än den som serveras i Sverige (av förklariga skäl) så är andelen fisk kontra ris dessutom en helt annan. Om vi i Sverige har en fisk-ris ratio på 1:2 så är den inverterad i Japan. Något annat som vi snabbt lärde oss var hur en japan hanterar sojan, ingefäran och lägger in biten i munnen. Ingefäran äts mellan bitarna för att rensa munnen på smaker inför nästa bit. Sojan används sparsamt och på ovansidan av fisken (OBS inte på riset). När man äter biten så "vänder" en den innan den läggs in i munnen så att fisken kommer mot tungan och riset mot gomen.
 
 
Sushiupplevelsen på fiskmarkanden var för alla i sällskapet den bästa vi någonsin haft. Det kostar dock lite mer än många andra ställen i Tokyo. Av en matskribent fick vi tipset om att den bästa sushin för pengarna fick en i Shibuya. Tur för oss att det var där vi bodde så det var lätt att fortsätta våra utforsningar av sushin i Tokyo.
 
 
Ett populärt sätt att äta sushi (även på film) är när den passerar på ett band, kallas för kaiten sushi. Antingen att den passerar på bandet och så får en plocka av det en vill ha, eller som på restaurangen nedan, att en beställde på en skärm och sedan kom en liten robot utkörandes med maten. Sedan sparar en alla tallrikar en ätit på och betalar i kassan utifrån färg på tallriken och mängden tallrikar. Den enda nackdelen var att det är så roligt att få sushin levererad av roboten att en riskerar att beställa lite mer än vad en behöver, men då sushin både är prisvärd och god är det ett pris vi är beredda att betala.
 
 
Anders, Theresia | Japan, Sushi, Tipsar | |
#1 - - Sanna:

Härliga bilder! :D

Svar: Tack! :)
blommigfalukorv.se

Upp