Sushi Sho

Efter ett marathon av fantastisk sushi i Japan var det förstås lite nervöst att äta sushi i Sverige igen, detta även om det är på en av Sveriges bästa sushibarer Sushi Sho i Vasastan, Stockholm. Det är lätt att bli bortskämd med den genomsnittligt mycket höga kvalitet som sushin håller i sitt hemland. Vi blev, som tur var, inte besvikna. Kvaliteten var genomgående hög, servicen snabb och professionell. Sushi Sho arbetar med riktig, färskriven Wasabi och inte fejkwasabi av pepparrot, högkvalitativ soja och utvald fisk och skaldjur. Det blir dock tydligt att utbudet av fisk och skaldjur här hemma är begränsat och smakerna är generellt något mer sparsmakade än motsvarande fisk i Japan. 
 
Vi kan varmt rekommendera Sushi Sho. Bli dock inte förvånad om det skiljer sig från din lokala sushibar; här serveras sushi Edomae style (Tokyostil). Bitarna kommer en i taget och alla runt sushibaren äter i samma tempo (en sittning tar en och en halv timme). Alla äter samma grundmeny, vissa köper tillägg. Du kan här glömma att få härja fritt med soja och wasabi. Kocken Carl Ishizaki sköter denna smaksättning åt dig (och gör det bra).
 
Nedan ser ni den femtonrättersmeny som Anders intog (290 för omakase på elva bitar, 160 för fyra tilläggsrätter).
 
Halstrad norsk västerhavstorsk med Yuzu
 
Norsk kravodlad lax
 

Halstrad pilgrimsmussla med sojamarinerad äggula

Havsabborre 

 

Fjällröding (saknas)

 

Pilgrimsmussla

 

Krabba med Yuzu-Miso, sesamfrön och japanska pickles

 

Laxmage, halstrad (salmon belly)

 

Sojagravad tonfisk

 

64-gradersägg med japansk peppar

 

Strömming med vårlök

 

Halstrad rödräka

 

Ikura (laxrom) med vaktelägg
 
 
Havsabborre resp halstrad laxmage i nori med röd shiso

 

Anders, Theresia | Fisk, Japan, Skaldjur, Sushi | | Kommentera |

Tyska sommarsnacks

Här i München är det sommar och precis som i Stockholm så ser det ut som att staden har exploderat. Överallt är människor som utkastade i gräset, på trappor och på uteserveringar. En härlig bonus då är ett en får testa sommarens snacks här i München.
 

Pretzel med Obatzda. Är en bavarisk delikatess. Obatzda görs genom att blanda två tredjedelar av en mjuk ost, oftast Camembert med en tredjedel smör. Den krämiga osten tillsammans med den salta och mjuka Pretzeln är underbart gott en varm sommardag! Vi intog det vid Sjöhuset i "Englischen Garten". Fin utsikt över parken och sjön.
 Detta är den österrikiska versionen av tjockpannkaka men är även väldigt populär i södra Tyskland. Serveras varm med mandelflarn, russin och äppelmos och går under namnet Kaiserschmarrn (kejserlig pannkaka). Vi åt vår på en restaurang som lämpligt nog heter Kaisergarten. Trevlig restaurang med bra personal och god mat.
 

Jag upplever att tyskar har ett större intresse för närodlad organisk mat (de har ju bättre förutsättningar för det i södra Tyskland också). Men detta gör att det tillexempel säljs goda (smakmässigt och mot naturen) jordgubbar i varje korsning. Nom nom nom!
 


I München har de en tradition av att en får en liten extra sked glass i en annan smak som smakprov när en köper glass. Mycket trevligt! Att glassen jag smakat hittills dessutom är väldigt god gör det inte sämre. Jag kan rekommendera Ballabeni Icecream varmt! 
 
Kommer snart fler uppdateringar från mina materfarenheter här i München. Frida är en utmärkt Münchenkännare som tar med mig till härliga restauranger och platser. Dessa måste det tipsas vidare om!
Theresia | München, Restauranger, Tipsar | | Kommentera |

Spanar in råvaror i München

Nu är jag besök hos min vän Frida i München. Igår gick vi runt i staden (så mysig!) och ramlade in i en marknad. Vilket utbud! Om en bor här har en verkligen tillgång till så många bra råvaror. Fantastiska viner och ostar som produceras runt knuten.  
På marknaden hade de dessutom basilika i krukor som skulle se ut som buskar bredvid basilikan som finns i Sverige, och vid potatisen så var det inte "fast" eller "mjölig" som var valet utan de hade över femton olika sorter.
 
Hittills har jag fått njuta av några fantastiska ostar på Löwenbräukeller och jag ser fram emot fortsättningen. Den enda sorgen är att jag inte gillar öl. Jag får nästa dåligt samvete av att jag inte tar del av eller uppskattar deras dryck. Jag undrar hur människors matlagning påverkas av detta utbud. Är det fler här som gillar att laga mat? Eller kanske färre då en bara behöver köpa en ost för att få uppleva en smaksensation?
 
Theresia | München, Resor | | Kommentera |
Upp