Sushi Sho

Efter ett marathon av fantastisk sushi i Japan var det förstås lite nervöst att äta sushi i Sverige igen, detta även om det är på en av Sveriges bästa sushibarer Sushi Sho i Vasastan, Stockholm. Det är lätt att bli bortskämd med den genomsnittligt mycket höga kvalitet som sushin håller i sitt hemland. Vi blev, som tur var, inte besvikna. Kvaliteten var genomgående hög, servicen snabb och professionell. Sushi Sho arbetar med riktig, färskriven Wasabi och inte fejkwasabi av pepparrot, högkvalitativ soja och utvald fisk och skaldjur. Det blir dock tydligt att utbudet av fisk och skaldjur här hemma är begränsat och smakerna är generellt något mer sparsmakade än motsvarande fisk i Japan. 
 
Vi kan varmt rekommendera Sushi Sho. Bli dock inte förvånad om det skiljer sig från din lokala sushibar; här serveras sushi Edomae style (Tokyostil). Bitarna kommer en i taget och alla runt sushibaren äter i samma tempo (en sittning tar en och en halv timme). Alla äter samma grundmeny, vissa köper tillägg. Du kan här glömma att få härja fritt med soja och wasabi. Kocken Carl Ishizaki sköter denna smaksättning åt dig (och gör det bra).
 
Nedan ser ni den femtonrättersmeny som Anders intog (290 för omakase på elva bitar, 160 för fyra tilläggsrätter).
 
Halstrad norsk västerhavstorsk med Yuzu
 
Norsk kravodlad lax
 

Halstrad pilgrimsmussla med sojamarinerad äggula

Havsabborre 

 

Fjällröding (saknas)

 

Pilgrimsmussla

 

Krabba med Yuzu-Miso, sesamfrön och japanska pickles

 

Laxmage, halstrad (salmon belly)

 

Sojagravad tonfisk

 

64-gradersägg med japansk peppar

 

Strömming med vårlök

 

Halstrad rödräka

 

Ikura (laxrom) med vaktelägg
 
 
Havsabborre resp halstrad laxmage i nori med röd shiso

 

Anders, Theresia | Fisk, Japan, Skaldjur, Sushi | |
Upp