Skälvande Okonomiyaki

Idag har vi gått runt i Kappabashi, köksdistriktet, här i Tokyo. Syftet var främst att spana in köksknivar men Theresia fyndade även formar till Madeleinekakor (finns ju ett sådant recept i Sébastien Boudet-boken som måste testas). 
 

Vi hade rekognoserat knivutbudet tidigare för att få lite tid att begrunda våra inköp och idag var det dags. Alla i sällskapet lämnade köksdistriktet minst en kniv rikare. De är fantastiskt vackra, välgjorda och prisvärda. Den allmänna önskningen är nu att ta en tillfällig paus på resan och teleportera oss hem till våra kök för att inviga knivarna innan vi teleporterar oss tillbaks till Japan igen. 
 
Det finns många affärer i området som säljer knivar, men vi inhandlade våra från Kamataoch Kamaasa, de två butikerna vi upplevde hade bäst kunnande, intresse att förmedla rätt kniv till varje individuell kund samt som andra kunniga rekommenderat. 
 
 
Vi är sällan eniga när det kommer till köksutrustning, men när det gäller att investera i bra knivar till vår matlagning är vi rörande överens. Matlagning blir roligare och bättre med en bra kniv. 
 

Middagen intogs i samma område. Vi hade fått tips om en Okonomiyakirestaurang, Someraro. Där sitter hela sällskapet på öåga kuddar runt en öppen häll där alla själva får tillaga sin mat. När vi letade efter restaurangen gick vi förbi en restaurang som vi tyckte såg fantastiskt mysig ut. När det sedan visade sig vara samma restaurang som vi letade efter var middagsvalet givet.
 
Okonomiyaki är en klassisk Japansk omelett med varierande fyllning.  
 

Vi valde tre olika fyllning; skaldjur, fläsk- och nötkött.
 
Personalen ger gästerna instruktioner om hur Okonomiyakin ska tillagas.
 
Reflektioner kring matupplevelsen:
- Otroligt mysig restaurang och trevlig personal.
- Trevligt koncept att tillaga sin egen mat runt bordet (kan vi återskapa detta hemma på något sätt?).
- Omelett är alltid omelett (även när den är exeptionella god).
 
 
Under restaurangbesöket skälvde marken mycket kraftigare än under de tidigare skalven vi upplevt. Efterråt hörde vi att det uppnått 8,5 på Richterskalan. På vår restaurang skakade det rejält och vi såg alla rätt nervösa ut, men när vi tittade på Japanerna runt om oss så satt de lugnt kvar och mumsade på sin mat så då tog vi det också lugnt.
 
Anders, Theresia | Japan, Knivar, Köksutrustning, Restaurangbesök, Tips | | Kommentera |

Cinco de Mayo - en tillbakablick

Vi älskar Mexikansk mat, därför tog vi självklart tillfället i akt att fira Cinco de Mayo med Mexikos nationalrätt. Vi lagade nämligen Mole poblano, en sås baserad på chili, kryddor, nötter och choklad. Till matlagningen drack vi även en mexikansk limedrink. En ny tradition är född, skriver det här så det inte glöms bort!
 
 
 
Anders, Theresia | Drinkar | | Kommentera |

Ramen - den lyxiga snabblunchen

När jag och Anders skulle upp till Backe så hämtade jag upp honom efter jobbet i Söderhamn, sedan stannade vi till för en snabblunch i Hudiksvall innan färden fortsatte norrut. Där överraskade Anders mig med en magnifik snabblunch. Snabb då den gick otroligt snabbt för honom att laga men magnifik då den var så snygg och smakrik!

Anders hade gjort en hemmagjord fond sedan tidigare samt förtillagat kyckling (sous vide). Detta tog han fram och värmde upp samtidigt som han även tillagade nudlarna (och jag hackade koriandern).
 
Nedan jag hällde upp vatten i glasen och tog fram pinnar så la Anders upp maten på tallriken. Snabbt men snyggt! Doften av koriander gör en dessutom helt knäsvag. 

 
På med fonden.

Färdig! Världens godaste och snabbaste lunch samt den perfekta uppladdningen för Japan.

 
 
Anders, Theresia | | Kommentera |
Upp