Ericas och Theresias Zanzibariska Sweet Potato, Carrot & Red Lentil Soup

Denna soppa lagade jag för första gången tillsammans med Erica när vi bodde på Zanzibar. Inspirationen kom från Green Kitchen Stories. Soppan är enkel att göra, ser snygg ut och är väldigt god. De gånger jag har tillagat den dagen innan jag ska äta så har den blivit fantastiskt god. Även efter att Erica åkte hem var denna soppa något av det jag åt mest under min tid på Zanzibar. Ingredienserna fanns alltid att få tag på, det är snabb och lätt att göra, smidig att frysa ner som matlåda samt enkel att variera.

Variationerna beror på vad jag har hemma. Tillexempelvis går det givetvis bra att använda vanlig potatis istället för sötpotatis, men tänk på att inte ta för mycket då lite av soppans tilldragande färg då mattas av. Till topping så tar jag valfri grönsak som jag har hemma och ser till att steka på eller ugnsrosta dem med kryddor. Tillför något för ögat men framförallt koncistensen att ha den lena soppan med de rostade grönsakerna.
 
Ingredienser
Olivolja
1 stor lök
2 sötpotatisar
4 morötter
Timjan
250 ml röda linser (ej kokta)
1 liter vatten
Havssalt och peppar
 
Valfri topping, exempelvis
Äggplanta
Grön- eller vitkål
Morötter
Kryddor som kummin, chilli, paprikapulver etc.
 
Recept
  1. Värm oljan i en panna och sautera löken mjuk. Addera sötpotatis, morötter och timjan och låt koka någon minut medan du rör. Häll på linser, vatten, havssalt och peppar. Täck och låt koka på svag värme i 20-25 minuter eller till grönsakerna och linserna är mjuka.
  2. Undertiden kan du förbereda toppingen. Blanda olja, kryddor och grönsaker och stek på spisen eller rosta i ugnen i cirka 15 minuter.
  3. Använd en mixerstav och gör soppan till en puré. Servera soppan med grönskerna som topping.
 
Theresia | Recept | |
#1 - - Frida W:

Ser fantastiskt ut, ska definitivt laga den inom kort!

Upp