Indisk afton med tomaten i fokus

Nu har vi kommit till nästa råvara i denna receptserie, nämligen tomater. Nedan så finns det recept på två helt olika rätter. Den ena är en tjock och mustig tomatsås som kan göras med paneer eller tofu, den andra är en het och aromatisk kokosgryta. Båda fantastiska på sina sätt även om jag personligen tycker att kokosgrytan är strået vassare.
 
Tamatar Chaaman
Panneer in thick Tomato Sauce
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
 
250 ml olja
500 g paneer eller tofu, skurna i 2,5 cm kuber
5 hela nejlikor
5 kardemumma kärnor
2 kanelstänger
400 g korssade tomater
350 g tomatpuré
2 tsk malen fänkål
1 tsk riven ingefära
1,5 tsk malen koriander
1 tsk  malen kummin
1,5 tsk garam masala
salt
 
1. Värm oljan i en stor, tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i paneer eller tofu och frittera i cirka 5 minuter eller tills de är gyllene. Lyft ur och lägg på hushållspapper.
2. Häll i de hela kryddorna och sautera i en minut elle rtills de börjar ändra färg.
3. Tillför tomatpurén och låt "steka" i en minut. Tillför sedan de krossade tomaterna och låt koka i fem minuter eller tills vattnet har avdunstat. Häll i resten av kryddorna (förutom garam masala) och salta. Koka upp och lägg i din paneer eller tofu. Reducera värmen och låt puttra i fem minuter. Häll på garam masala och låt puttra i 2-3 minuter till. Dekorera med korianderblad om du har hemma.
 
Tamatar Bhatkalikura
Tomato Curry with Coconut & Spinach
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 20-30 min
 
 Ingredienser
500 g tomater, hackade
2 gröna chillis, utan kärnor och hackade
2 gullökar, skivade
0,5 tsk riven vitlök
1 tsk malen kummin
2 dl kokosflingor
en nypa gurkmeja
45 g spenat
salt
 
För "tempering"
2 tsk olja
3 torkade röda chillis
1 tsk senapsfrön
 
Gör så här
1. Koka upp 750 ml vatten i en stor kastrull med tjock botten. 
2. Häll i tomaterna, chillis och hälften av löken. Häll på lite salt och dra ner värmen lite. Låt koka i 5 minuter.
3. Häll i vitlök, kummin, kokos, gurkmeja och spenat. Reducera värmen och låt puttra i några minuter tills vätskan har avdunstat.
4. Häll oljan för "the tempering" i en stor stekpanna på mediumvärme. Lägg i resten av löken, torkade chillin samt senapsfröna och stek i 5-7 minuter eller tills löken är gyllene. Häll över tomaterna.
 
 
 
 
Theresia | | Kommentera |

Mustig vegetarisk lasagne

På bilden ovan ses en så kallad "öppen lasagne", en förenklad version som mer liknar cannelloni än klassisk "lager på lager"-lasagne. Ingredienserna är dock desamma.
 
Lasagne är gott. Vad mer behöver jag säga? Det är dessutom en rätt som fungerar utmärkt utan kött. Spara hellre din köttranson till en annan måltid!
 
Ingredienser
  • Rotselleri, ett halvt huvud
  • Purjolök, två lökar
  • Shiitakesvamp, så myckt du känner att du har råd med (dyr men smakrik)
  • Champinjoner, att fylla på med när du handlat upp din shiitake-budget
  • Parmesanost, efter smak och budget
  • Mozzarella, två paket à 125 g
  • Vitlök
  • Grönsaksfond, 0,5 l
  • Smör, ca 50 g
  • Mjöl, ca 20 g
  • Mjölk, 3 dl
  • Lasagneplattor, färska eller torkade
  • Grädde
 
Gör så här
  1. Skär rotsellerin i tunna flak med mandolin eller kniv
  2. Fräs i en stekpanna eller gryta med smör tills du fått en karamelliserad yta
  3. Finhacka och stek purjolöken mjuk utan att bryna den nämnvärt, häll sedan i en gemensam, rejäl gryta med rotsellerin
  4. Upprepa med svampen: stek först svampen i torr pannan tills den släpper sin vätska, sedan tillsätter du smör och steker den krispig
  5. När du har alla grönsakerna i en stadig gryta häller du på fond och låter koka ihop utan lock i ca 30 min
  6. Tillsätt grädde och smaka av din vegetariska ragu. Kanske behövs lite syra? Tillsätt lite vitt vin eller champagnevinäger och smaka av igen.
  7. Smöra en stor, ugnsfast form och lägg ett lager lasagneplattor i botten
  8. Lägg ett första lager ragu över, och sedan några tunna skivor mozzarella.
  9. Nytt lager plattor, sedan ragu, sedan mozzarella. Fortsätt så tills ingredienserna är slut eller du har 1 cm kvar till kanten
  10. Sväng ihop en bechamelsås genom att smälta smör, tillsätta mjöl och sedan mjölk. Rör till en slät sås, salta och peppra. Riv i rikligt med parmesan och låt smälta.
  11. Häll bechamelsåsen över lasagnen, och baka i ugnen i ca 20 min (färska plattor) eller 40-45 min (torkade plattor)
  12. En god och mycket snygg topping är bladspenat ångat snabbt i en stekpanna med smör, vitlök och lite persilja. 
  13. Servera med en god sallad med en syrlig vinägrett och ett fatlagrat, smörigt vitt vin (som en Chardonnay från Kalifornien, ex Glen Ellen eller Zecci från Italien), ett kryddigt och mustigt rött vin (exempelvis Valle Reale från Italien) eller en mörk lager (exempelvis Negra Modelo, Mexico)
Anders | Lasagne, Rotsaker, Svamp, Vegetariskt | | En kommentar |

Inte kan en vara utan efterrätt på en lördag - indisk glass

Efter en festligare måltid, speciellt om det är helg, så vill en ju gärna avsluta med något sött som avrundning. Även om choklad alltid är gott så känns det ju lite extra bra att avsluta måltiden i samma linje som övriga rätter. Här kommer därför ett förslag på en indisk efterätt, nämligen klassikern Kulfi, indisk glass. 

Det är min indienberesta vän Frida som gjorde att jag fick upp ögonen för denna indiska klassiker. Den är lätt att förbereda och med sin sötma, kyla och runda eftersmak så passar den bra efter en het och smakrik indisk middag.

Ingredienser till 6 portioner:
1 burk (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk hela (eller nymalda) kardemummafrön
1 nypa saffran (valfritt)
1 liten näve pistaschnötter

Gör så här:
1. Om du har kardemummafrön så krossa dem eller mal dem i en mortel. Krossa även, eller hacka, pistasgenötterna fint.
2. Vispa samman kondenserad mjölk, mjölk, vispgrädde och saffran i en panna och låt sjuda under omrörning i 2 till 5 min. 
3. Blanda i kardemumman och låt glassmeten svalna. Kyl den gärna i ett kallt vattenbad. Häll antingen upp i formar, eller portionsskålar, som åker direkt in i frysen. Häller du i små formar kan du äta glassen inom två timmar annars måste den kanske stå i åtminstone tre till fyra timmar. 
4. Dekorera med hackad pistage/mandel/riven choklad. Även citrus är en bra kombination till indisk glass. 

VARNING: om du snålar med det onyttiga, exempelvis genom att byta ut grädde mot mer mjölk eller drar ned på mängden kondenserad mjölk, kommer du att få en mindre trevlig konsistens på glassen. Det beror på att socker och fett motverkar bildandet av stora iskristaller, och uppmuntrar istället små kristaller. Detta ger en mjukare, lenare konsistens. Med en glassmaskin kan man komma undan detta problem, men det förutsätter att den 1) kyler snabbt och 2) konstant rör om i glassmeten.

 

Theresia | Glass, Indiskt, Recept | | Kommentera |
Upp