Indisk afton med tomaten i fokus

Nu har vi kommit till nästa råvara i denna receptserie, nämligen tomater. Nedan så finns det recept på två helt olika rätter. Den ena är en tjock och mustig tomatsås som kan göras med paneer eller tofu, den andra är en het och aromatisk kokosgryta. Båda fantastiska på sina sätt även om jag personligen tycker att kokosgrytan är strået vassare.
 
Tamatar Chaaman
Panneer in thick Tomato Sauce
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
 
250 ml olja
500 g paneer eller tofu, skurna i 2,5 cm kuber
5 hela nejlikor
5 kardemumma kärnor
2 kanelstänger
400 g korssade tomater
350 g tomatpuré
2 tsk malen fänkål
1 tsk riven ingefära
1,5 tsk malen koriander
1 tsk  malen kummin
1,5 tsk garam masala
salt
 
1. Värm oljan i en stor, tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i paneer eller tofu och frittera i cirka 5 minuter eller tills de är gyllene. Lyft ur och lägg på hushållspapper.
2. Häll i de hela kryddorna och sautera i en minut elle rtills de börjar ändra färg.
3. Tillför tomatpurén och låt "steka" i en minut. Tillför sedan de krossade tomaterna och låt koka i fem minuter eller tills vattnet har avdunstat. Häll i resten av kryddorna (förutom garam masala) och salta. Koka upp och lägg i din paneer eller tofu. Reducera värmen och låt puttra i fem minuter. Häll på garam masala och låt puttra i 2-3 minuter till. Dekorera med korianderblad om du har hemma.
 
Tamatar Bhatkalikura
Tomato Curry with Coconut & Spinach
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 20-30 min
 
 Ingredienser
500 g tomater, hackade
2 gröna chillis, utan kärnor och hackade
2 gullökar, skivade
0,5 tsk riven vitlök
1 tsk malen kummin
2 dl kokosflingor
en nypa gurkmeja
45 g spenat
salt
 
För "tempering"
2 tsk olja
3 torkade röda chillis
1 tsk senapsfrön
 
Gör så här
1. Koka upp 750 ml vatten i en stor kastrull med tjock botten. 
2. Häll i tomaterna, chillis och hälften av löken. Häll på lite salt och dra ner värmen lite. Låt koka i 5 minuter.
3. Häll i vitlök, kummin, kokos, gurkmeja och spenat. Reducera värmen och låt puttra i några minuter tills vätskan har avdunstat.
4. Häll oljan för "the tempering" i en stor stekpanna på mediumvärme. Lägg i resten av löken, torkade chillin samt senapsfröna och stek i 5-7 minuter eller tills löken är gyllene. Häll över tomaterna.
 
 
 
 
Theresia | |
Upp