Inte kan en vara utan efterrätt på en lördag - indisk glass

Efter en festligare måltid, speciellt om det är helg, så vill en ju gärna avsluta med något sött som avrundning. Även om choklad alltid är gott så känns det ju lite extra bra att avsluta måltiden i samma linje som övriga rätter. Här kommer därför ett förslag på en indisk efterätt, nämligen klassikern Kulfi, indisk glass. 

Det är min indienberesta vän Frida som gjorde att jag fick upp ögonen för denna indiska klassiker. Den är lätt att förbereda och med sin sötma, kyla och runda eftersmak så passar den bra efter en het och smakrik indisk middag.

Ingredienser till 6 portioner:
1 burk (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk hela (eller nymalda) kardemummafrön
1 nypa saffran (valfritt)
1 liten näve pistaschnötter

Gör så här:
1. Om du har kardemummafrön så krossa dem eller mal dem i en mortel. Krossa även, eller hacka, pistasgenötterna fint.
2. Vispa samman kondenserad mjölk, mjölk, vispgrädde och saffran i en panna och låt sjuda under omrörning i 2 till 5 min. 
3. Blanda i kardemumman och låt glassmeten svalna. Kyl den gärna i ett kallt vattenbad. Häll antingen upp i formar, eller portionsskålar, som åker direkt in i frysen. Häller du i små formar kan du äta glassen inom två timmar annars måste den kanske stå i åtminstone tre till fyra timmar. 
4. Dekorera med hackad pistage/mandel/riven choklad. Även citrus är en bra kombination till indisk glass. 

VARNING: om du snålar med det onyttiga, exempelvis genom att byta ut grädde mot mer mjölk eller drar ned på mängden kondenserad mjölk, kommer du att få en mindre trevlig konsistens på glassen. Det beror på att socker och fett motverkar bildandet av stora iskristaller, och uppmuntrar istället små kristaller. Detta ger en mjukare, lenare konsistens. Med en glassmaskin kan man komma undan detta problem, men det förutsätter att den 1) kyler snabbt och 2) konstant rör om i glassmeten.

 

Theresia | Glass, Indiskt, Recept | |
Upp