Mustig vegetarisk lasagne

På bilden ovan ses en så kallad "öppen lasagne", en förenklad version som mer liknar cannelloni än klassisk "lager på lager"-lasagne. Ingredienserna är dock desamma.
 
Lasagne är gott. Vad mer behöver jag säga? Det är dessutom en rätt som fungerar utmärkt utan kött. Spara hellre din köttranson till en annan måltid!
 
Ingredienser
  • Rotselleri, ett halvt huvud
  • Purjolök, två lökar
  • Shiitakesvamp, så myckt du känner att du har råd med (dyr men smakrik)
  • Champinjoner, att fylla på med när du handlat upp din shiitake-budget
  • Parmesanost, efter smak och budget
  • Mozzarella, två paket à 125 g
  • Vitlök
  • Grönsaksfond, 0,5 l
  • Smör, ca 50 g
  • Mjöl, ca 20 g
  • Mjölk, 3 dl
  • Lasagneplattor, färska eller torkade
  • Grädde
 
Gör så här
  1. Skär rotsellerin i tunna flak med mandolin eller kniv
  2. Fräs i en stekpanna eller gryta med smör tills du fått en karamelliserad yta
  3. Finhacka och stek purjolöken mjuk utan att bryna den nämnvärt, häll sedan i en gemensam, rejäl gryta med rotsellerin
  4. Upprepa med svampen: stek först svampen i torr pannan tills den släpper sin vätska, sedan tillsätter du smör och steker den krispig
  5. När du har alla grönsakerna i en stadig gryta häller du på fond och låter koka ihop utan lock i ca 30 min
  6. Tillsätt grädde och smaka av din vegetariska ragu. Kanske behövs lite syra? Tillsätt lite vitt vin eller champagnevinäger och smaka av igen.
  7. Smöra en stor, ugnsfast form och lägg ett lager lasagneplattor i botten
  8. Lägg ett första lager ragu över, och sedan några tunna skivor mozzarella.
  9. Nytt lager plattor, sedan ragu, sedan mozzarella. Fortsätt så tills ingredienserna är slut eller du har 1 cm kvar till kanten
  10. Sväng ihop en bechamelsås genom att smälta smör, tillsätta mjöl och sedan mjölk. Rör till en slät sås, salta och peppra. Riv i rikligt med parmesan och låt smälta.
  11. Häll bechamelsåsen över lasagnen, och baka i ugnen i ca 20 min (färska plattor) eller 40-45 min (torkade plattor)
  12. En god och mycket snygg topping är bladspenat ångat snabbt i en stekpanna med smör, vitlök och lite persilja. 
  13. Servera med en god sallad med en syrlig vinägrett och ett fatlagrat, smörigt vitt vin (som en Chardonnay från Kalifornien, ex Glen Ellen eller Zecci från Italien), ett kryddigt och mustigt rött vin (exempelvis Valle Reale från Italien) eller en mörk lager (exempelvis Negra Modelo, Mexico)
Anders | Lasagne, Rotsaker, Svamp, Vegetariskt | |
#1 - - Martin:

Så det var detta som var receptet på lasagnen, i helgen på Alex:s svensexa? :)

Tack för en fantastisk matupplevelse!
MVh
Martin

Svar: Yes detta är receptet. Kul att du gillade det! :)
blommigfalukorv.se

Upp