Nya frukostfavoriten: Overnight-oats, när Kalles kaviar inte längre är favoritsmuggelvara

Trots att jag är en riktig vanemänniska när det gäller frukost så har jag den senaste tiden varierat mig mer än vanligt när det gäller min första måltid för dagen. Traditionellt sätt så gillar jag havregrynsgröt på morgonen, men när jag bodde på Zanzibar var tillgången på färskmjölk (det vill säga ej pulvermjölk) begränsad och en var inte heller så sugen på att äta något varmt till frukost (av förklarliga skäl). Då var det bananpannkakor, fruktsallader, smoothies och vid högtidliga tillfällen äggmacka på insmugglad Falurågrut och Kalles kaviar. 
 
I Stockholm så är utbudet av dygnsfärsk mango tyvärr begränsat så då har jag fått testa andra saker. Anders syster inspirerade mig nyligen till att testa overnight-oats och det har för tillfället blivit min nya grej. När jag fått höra receptet insåg jag efter ett tag att jag dessutom provat denna frukost tidigare - fast då i Tanzania. När jag var där visste jag inte att det hette overnight-oats utan tänkte mer på det som glass då jag alltid ställde in den i frysen istället för kylen över natten. Då frysen där inte är lika bra som här så hann den aldrig frysa helt till morgonen och det var ett perfekt sätt att starta en het dag på där borta. Hemma i Sverige är min frys lite mer effektiv på att frysa ner varor, så då "tillagar" jag det i kylskåpet istället.
 
Ingredienser
1,5 dl mjölk/mandelmjölk
1 dl havegryn
1 banan eller 1 dl bär
1 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
1 nypa kanel
Ev frukt/hackade mandlar
 
Gör så här
Mosa bananen/bären. Mixa alla ingredienserna utom nötterna/frukten och ställ i kylen över natten. Ta ut på morgonen, rör runt och lägg på nötterna/frukten.
 
Theresia | Frukost, Overnight-oats | |
Upp