Snabbaste tomatsåsen i din mikro


Jag (Anders) inser att många kommer att ställa sig tveksamma till min senaste kärlek, men jag vill vara tydlig med att det är på riktigt. Vi är som gjorda för varandra, min mikrovågsugn och jag!
 
Och nej, det här receptet handlar inte om att värma upp färdiglagad mat eller halvfabrikat. Visst, mikron är grym på att värma mat. Men det den verkligen är perfekt för är grönsaksbaserade rätter. Bättre än ångning, kokning och tryckkokning. Varför äger mikron när det gäller tillagning av grönsaker? För att mikrovågor är mycket bra på att ruska om vattenmolekyler, vilka utgör majoriteten av din genomsnittliga grönsak. Grönsaker skärs dessutom (för det mesta) i bitar som är perfekt storlek för att tillagas snabbt och jämnt av mikrovågor, 2-4 cm. Och NEJ: den förstör INTE näringsämnen i större utsträckning än andra metoder. Tvärtom. Tro inte på hippies som försöker lura i er motsatsen. Jag klämmer in ett litet FDA-citat här: "Microwave cooking does not reduce the nutritional value of foods any more than conventional cooking. In fact, foods cooked in a microwave oven may keep more of their vitamins and minerals, because microwave ovens can cook more quickly and without adding water."
 
Matvaror för vilken mikrovångsugnen är min absoluta favorit (när jag inte vill finlira med sous vide):
 • Ärtor
 • Tomater
 • Sparris
 • Potatis, inkl bak- och sötpotatis
 • Rödbetor
 • Morötter
 • Broccoli
... och listan fortsätter.
 
Så: ge din mikrovågsugn den rättmätiga platsen den förtjänar som kung i grönsaksköket! Börja med detta recept på en busenkel tomatsås som (nästan) konkurrerar den som stått och puttrat två timmar på spisen.
 
DEN EFFEKTIVA ARGBIGGANS TOMATSÅS
till pasta, pizza, soppa och i svensk köttfärsås
 
 1. Skär 4-6 söta, fina tomater i kuber med sidorna 2-4 cm (alternativt, ersätt med två burkar kvalitetstomater såsom Mutti eller Delize)
 2. Skiva en gul lök tunt på mandolin eller med kniv
 3. Skiva en vitlöksklyfta tunt
 4. Lägg 1-3 i en skål av glas eller porslin med en hög kant
 5. Lägg i en rejäl klick tomatpuré
 6. Dra över plastfolie (OBS! Behöver vara mikrosäker, det står på förpackningen) så att det sluter tätt över skålens kanter
 7. Kör i din mikro på full effekt (i mitt fall 700 W) i 10 minuter
 8. Salta, peppra och tillsätt chiliflingor.
 9. För en lenare, krämigare stil; tillsätt en god olivolja
 10. Klart! Om du vill ha en helt slät sås, eller vill göra en soppa, mixa slätt
Anders | Soppa på en spik, Tomatsås | |
Upp