Lördagsfeeling med Moule marinière

En rätt som blir så god, känns så lyxig men som kräver så lite ansträngning som Moule marinière får en leta efter. Servera som en lättare förrätt eller gör pommes frites och aioli till och servera som en Moules frites. Denna rätt har vi avnjutit de senaste lördagarna och den kommer säkerligen ätas inom kort igen. En mer kryddig variation är att även slänga ner lite chorizo när du fräser löken, då kallas rätten Moules à la portugaise.

Ingredienser
1 kg  blåmusslor
2  schalottenlök
2  vitlöksklyftor
5 cl  olivolja
1 bunt  persilja
2 dl  vitt vin
2 dl  fiskfond
2 dl  vispgrädde
salt
peppar

Gör så här
1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Ta bort eventuellt "skägg".
2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs. 
3. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan. 
4. Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde. 
5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. 
6. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite. 
7. Servera musslorna i en stor skål, slå över soppan och toppa med persilja 
 
Anders, Theresia | Moule mariniére, Musslor, Persilja, Recept | | Kommentera |

Det enklaste är det godaste

Jag kommer aldrig glömma bort när jag och några vänner skulle arrangerade ett ungdomsutbyte i Sverige en sommar under gymnasiet. Inför utbytet så fick två personer från varje delegation komma till Sverige för ett planeringsmöte. Vi hade deltagare från Island, Skottland, Italien och Turkiet. En kväll gick vi ut på den lokala pizzerian och åt. När jag sluter ögonen kan jag fortfarande se italienarna skaka på huvudet åt pizzorna på menyn. De tyckte det lät helt befängt att ens överväga något så galet som annanas, banan eller kebab på pizzan. De slog istället snabbt ihop menyn och beställde en varsin Magarita.
 
Jag måste säga att jag mer och mer håller med dem. Det är lätt att lockas till att ta en pizza med en massa tillbehör. En vegetarisk med "krockärtskocka, fetaost, ruccola, grillad zucchini, färska champinjoner, färska tomater, grillad aubergine och oliver" eller en med "buffelmozarella, salami, pinjenötter, olivolja och färsk basilika" låter ju fantastiskt gott, och oftast luras jag själv till att ta en pizza som liknar dessa. Men handen på hjärtat, de godaste pizzorna jag ätit har faktiskt varit de enklaste. Bra botten. God tomatsås. God ost.
 
För att hylla den enkla Italienska pizzan gjode jag därför en variant på Margarita till mig och Anders efter ett av hans kvällspass. Det blev långkokt tomatsås (med lite extra sardiner i för att stärka smaken). Sedan karamelliserade jag lök genom att steka lök och vitlök i olivolja så att den först bryns men sedan får mjukna på svagare värme. På med lite mozzarella och några färska tomater så var det klart. Degen hade Anders förberett tidigare från ett av våra recept.
 
 
 
 
 
Theresia | Enkelt, Pizza | | Kommentera |

Peppa inför fredagen

Eller ska jag kanske skriva "peppra inför fredagen"? Snart är fredagen här och tacos-tider närmar sig. Även om jag personligen gillar mexikanska långkok mer än tacos, så kan jag förstå att många tycker att det känns smidigare att avsuta en arbetsvecka med att hacka grönsaker, steka (kött)färs och värma på tortillabröd än att vara kreativa vid spisen.
 
I butikerna kan en hitta det mesta som en kan tänkas vilja ha till sin tacos. Något som dock är lika enkelt att göra själv hemma (dessutom mycket godare, billigare och du har själv koll på vad du stoppar i dig) är taco-kryddan! Varför köpa små påsar för 15-20 kr styck varje gång när det är superlätt att blanda till kryddorna i en burk så finns de redo att använda när du ska äta tacos eller laga annan mexikansk mat.
 
Köp kyddorna. Häll i en burk. Förvara i skafferiet och dosera efter tycke och smak i din matlagning.
 
Kryddblandning
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt
 
Theresia | Kryddblandning, Mexikanskt, Tacos | | Kommentera |
Upp