Det enklaste är det godaste

Jag kommer aldrig glömma bort när jag och några vänner skulle arrangerade ett ungdomsutbyte i Sverige en sommar under gymnasiet. Inför utbytet så fick två personer från varje delegation komma till Sverige för ett planeringsmöte. Vi hade deltagare från Island, Skottland, Italien och Turkiet. En kväll gick vi ut på den lokala pizzerian och åt. När jag sluter ögonen kan jag fortfarande se italienarna skaka på huvudet åt pizzorna på menyn. De tyckte det lät helt befängt att ens överväga något så galet som annanas, banan eller kebab på pizzan. De slog istället snabbt ihop menyn och beställde en varsin Magarita.
 
Jag måste säga att jag mer och mer håller med dem. Det är lätt att lockas till att ta en pizza med en massa tillbehör. En vegetarisk med "krockärtskocka, fetaost, ruccola, grillad zucchini, färska champinjoner, färska tomater, grillad aubergine och oliver" eller en med "buffelmozarella, salami, pinjenötter, olivolja och färsk basilika" låter ju fantastiskt gott, och oftast luras jag själv till att ta en pizza som liknar dessa. Men handen på hjärtat, de godaste pizzorna jag ätit har faktiskt varit de enklaste. Bra botten. God tomatsås. God ost.
 
För att hylla den enkla Italienska pizzan gjode jag därför en variant på Margarita till mig och Anders efter ett av hans kvällspass. Det blev långkokt tomatsås (med lite extra sardiner i för att stärka smaken). Sedan karamelliserade jag lök genom att steka lök och vitlök i olivolja så att den först bryns men sedan får mjukna på svagare värme. På med lite mozzarella och några färska tomater så var det klart. Degen hade Anders förberett tidigare från ett av våra recept.
 
 
 
 
 
Theresia | Enkelt, Pizza | |
Upp