Veckans Veganska - Zoodles med asiatisk tomatsås

Jag har kommit till en oväntad och lite märklig ny insikt. Tydligen äter jag mycket vegansk mat(!). Det är inte något jag har eftersträvat medvetet, men tydligen är det något jag gör. Jag gillar att äta vegetarisk mat, och eftersom jag upplever att jag sällan hinner äta upp mjölkprodukter (yoghurt, ostar, etc) innan de hinner bli dåliga, så blir det väldigt sällan att jag köper hem det (undantaget mjölken till frukosten). 
 
För ett tag sedan skrev jag om en av mina nya bloggbekantskaper Jenny Mustard. Den senate tiden har jag tittat in hennes youtubekanal samtidigt som jag har ätit midag för att låta mig inspireras. Det i kombination med en kommentar från en kompis om en soppa jag lagade där hon nöjt konstaterade att den var vegansk (till min egen förvåning), så har jag nu insett att jag gärna äter vegansk mat. För mig har det tidigare varit knutet till människor som inte kan äta något alls och istället får gå till närmaste snabbmatställe fö att köpa pommes till middag. Men nu är det en helt ny värld som öppnar upp sig!
 
Jag har bestämt mig för att pröva ett nytt veganskt recept per vecka för att bredda min vardagliga veganska matrepertoar. Först ut blev en zoodelrätt med asiatisk tomatsås. Jag hade inte alla ingredienser hemma som Jenny hade i sitt recept så jag gjorde min egen twist på hennes recept. Om du har förberett en tomatsås sedan tidigare (rekommenderas) så är maten klar inom tio minuter, annars beror tillagningstiden på hur ambitiös toamtsås du vill göra. Men detta är gott oavsett så gör det som passar dig!
 
Ingredienser
Ett stänk vatten
En nypa salt
9 champinjoner
Svartpeppar
1 näve grönkål
1 näve broccoli
350 ml kikärtor (motsvarar ungefär en burk)
500 ml tomatsås
1 zucchni
basilika
2 tsk sambal olek
1 tsk riven ingefära
1 tsk misopaste
 
Gör så här
1. Häll vatten, salt och hackade champinjoner i en kastrull på svag värme så att vattnet börjar gå ur svampen och de hinner få lite färg.
2. Häll på svartpeppar, hackad grönkål och broccoli och låt koka tills kålen blivit mjuk. 
3. Häll på kikärtorna, tomatsåsen, ingefäran, sambal oleken och misopasten och låt sjuda i några minuter.
4. Gör zucchini-nudlar genom att riva zuccini på rivjärn eller mandolin (se denna korta instruktionsfilm). Lägg ner i grytan och låt tillaga som hastigast. Ju längre dem ligger i desto mer vatten släpper de ut, så beroende på vilken konsistens du vill ha så kan du låta dem ligga i olika länge. 
5. Servera och njut!Theresia | Recept, Vegansk, Vegetariskt, Zoodles | |
Upp