The return of the Pretzel

Sedan Octoberfest startade för drygt en vecka sedan så har massvis med bilder dykt upp i mitt social flöde med människor som är i Munchen och dricker öl. Dettta får mig att tänka på när jag besökte Munchen i somras, och det ger mig Munchen cravings. Trots att oddsen är emot mig då så gillar jag inte öl, detta trots att jag både pluggar på ett tekniskt universitet och bor på Södermalm. Kändes som något en inte får erkänna när en befinner sig på Tysk mark, men till er kan jag erkänna det nu när jag är hemma igen. Jag grät dock inte över det då de hade så mycket annat att njuta av när jag var där. Det jag fick ett stort sug efter nu var Pretzel med Obatzda.
 
Pretzel är deras klassiska bröd som finns i varierande storlekar, hårda och mjuka samt söta och salta. Som jag förstod det så var det de mjuka med salt på som var de klassiska bröden. Här i storleken större.
 
Obatzda kan ni här se mig ätandes av. Det är en ostmassa som är gjord av Cambertost, smör och öl. Låter kanske lite märkligt men det är hur gott som helst. Framförallt att kombinera med den salta Pretzeln.
 
För att stilla begäret beslutade jag mig därför att baka Pretzels här om dagen. Jag utgick från detta recept. Det blir fem stora eller tio små kringlor. 
 
Ingredienser

500 g vetemjöl
3 dl vatten, fingervarmt
25 g jäst
1 msk honung

Vattenbad:
2 l vatten
5 msk bikarbonat eller Samarin (om du inte har bikarbonat hemma, för samarin har du garanterat i badrumskåpet.)

Pensling:
Ägg
Grovsalt

Gör så här
1. Smula och lös upp jäst i ljummet vatten, en bunke eller hushållsassistent.
2. Blanda i de resterande ingredienserna. Knåda degen i cirka 10 minuter i maskin, dubbla tiden om du gör det för hand. Låt degen vila i 10 minuter.
3. Tippa upp degen och tryck ihop den. Dela degen i 5 lika stora dela (10 delar för mindre kringlor).
4. Rulla ut varje del till en lång snodd på cirka 40 cm om du gör vanliga pretzels, för pretzelbuns gör du ungefär halva längden. Vik in kanterna över varandra så att det bildar en kringla. Nyp av lite på ändarna så fäster degen lättare.
5. Lägg en bakduk över kringlorna och låt dem jäsa cirka 15 minuter, kringlorna ska inte bli för luftiga. Under tiden, sätter du på en kastrull med vatten och bikarbonat eller Samarin.
6. Lägg kringlorna i det sjudande vattnet 1-2 minut per sida. Ta sedan upp kringlorna med en hålslev och låt rinna av på ett galler. Låt kringlorna vila 10 minuter.
7. Pensla kringlorna med ägg och strö över grovt havssalt.
8. Grädda kringlorna på 225 grader i 10-12 minuter.
 
Det speciella med pretzels är det bruna skalet, som bildas med hjälp av den så kallade Maillard-effekten. För att den ska uppstå måste man täcka kringlorna med en lösning med högt ph-värde. Normalt används lut till det, men de flesta av oss känner inte för att använda det hemma i köket på grund av att det är farligt. I detta recept har de ersatt det med samarin eller bikarbonat (jag använde bikarbonat). Receptet var smidigt att göra men jag och min gasugn kom inte helt överrens. Jag ser fram emot att göra om detta inom kort i en elugn. 
 
 
Theresia | Bröd, Munchen, Octoberfest, Pretzel, Recept, Tyskland | | En kommentar |

Insikternas revanch efter en helg på landet

Förra veckan avslutades lite busigt med att jag lämnade Stockholm redan torsdag kväll (woop woop) för att tillsammans med mina föräldrar bege mig till vårt landställe. Mitt mål med helgen var att avsluta mina trädgårdsprojekt för året och preppa inför fortsättningen nästa säsong. Det innebar en hel del beskärning av buskar och träd, grävande i rabatter och drömmande om framtiden.
 
Kurserna jag läser i skolan just nu får mina tankar att kretsa kring både framtiden (Trendspotting & Future thinking) men också mitt år i Tanzania (Change Management). Detta i kombination med att jag preparerar jorden för nästa säsongs arbete får mina tankar att flyga iväg. Vad jag vill odla bestäms ju inte bara utav vad jag vill titta på och äta nästa år, utan är också beroende av vilken kunskapsnivå jag har och hur mycket tid jag har att lägga. Detta i sin tur knyter an an till ett blogginlägg jag skrev i min reseblogg under min sista tid i Tanzania. Med risk att låta väldigt pretto så har tankarna alltså kretsat kring hur jag vill leva mitt liv och om jag har gjorde de förändringar jag ville göra efter att jag återvände hem efter drygt ett år i Östafrika. Nyttigt men oväntat händelseutveckling när jag drog på mig mina leriga stövlar i fredags morse.
 
Oavsett vad jag landar i för tankar så har jag i alla fall beslutat mig om att efter årets misslyckade odlingsförsök att åtminstone ha ett stort potatisland nästa år. Det känns "foolproof" och då kan jag om inte annat trösta mig med god potatis om inget annat slår väl ut.
 
Under helgens arbete inspirerades jag av en podd jag hittat som heter Grönsakslandet, jag kan varmt rekommendera den till andra odlingssugna. Jag började även följa två nya bloggar med det gemensamma temat att "downshifta" genom att lämna storstaden och flytta ut på landet, den ena är skriven av Jonna Jinton och den andra av Rania Maria. Känns fint med två nya bloggbekanskaper och jag ser fram emot att följa dem vidare. 
 
 
 
 
Theresia | | Kommentera |

Pitabrödets revansch och möter "övning ger färdighet"

I augusti så bakade jag pitabröd för första gången. Då fick endast 1 av 6 bröd godkänt då den karaktäristiska luftfickan inte ville infinna sig. Då tror jag att problemet var att jag lät degen jäsa för länge. Sedan dess har jag testat att göra pita bröd en gång till. Anders knådade ihop degen och jag fick ansvar för utbakning och gräddning. Denna gång lyckades det! Ni har ju sett bilderna från den libanesiska aftonen tidigare, men nu kan jag även avslöja att denna gång gjordes stora förbättringar. Men minskad jästid (denna gången låg vi närmare instruktionerna i receptet) så blev 6 av 8 bröd fin fina denna gång. En fin seger att servera tillsammans med övrig mat. Nu kan inget stoppa mig. Har en stark lust att lägga all mat i pitabröd framöver.

Theresia | Pitabröd | | Kommentera |
Upp