Fira vårens första primörer

I Sverige är vi inte riktigt där, men från södra Europa börjar det så sakteliga smyga sig in primörer. En av de främsta markörerna på att en ny säsong närmar sig är sparrisen. Här kommer ett recept som hyllar sparrisen. Rätten fungerar bra som en förrätt eller en mellanrätt.

Ingredienser (4 portioner)
2 buntar grön sparris
50g smör
2 msk vetemjöl
3dl mjölk
2dl grädde
50g gruyereost (eller annan vällagrad ost), riven
Salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär eller bryt av sparrisens nedre träiga del.
3. Koka upp vatten med en nypa salt i en vid kastrull eller stekpanna. Sjud sparrisen under lock i 3-5 minuter eller tills de blivit lite mjuka. Lägg sedan över i en ugnsfastform.
4. Fräs smöret och häll i mjölet. Rör om till en jämn smet och häll sedan i mjölken och grädden lite i taget. Rör om och låt koka ihop i minst fem minuter. 
5. Blanda i hälften av osten och smaka av med salt och peppar.
6. Häll såsen över sparrisen och strö på resten av osten. Baka i ugnen tills osten har smält. 
7. Lägg på hackad persilja och åt svalna en stund innan servering. 




Theresia | förrätt, primörer, sparris | | Kommentera |

En förrättsklassiker till födelsedagen

Förra veckan så fyllde jag år (hurra hurra hurra). En tadition i min familj är att födelsedagsbarnet får önska vad som ska lagas till middag. Detta året så stod löjromstoast som önskemål till förrätten, "något med fisk" till huvudrätt och "något med choklad" till efterrätt, och som familjen levererade! Nedan kan ni se förrätten. Varken svårt eller unikt men så otroligt gott. 
 
Ingredienser (till 4 personer)
100 gram löjrom
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
0,5 st rödlökar
0,5 dl gräddfil
dill
 
Gör så här
1. Skär bort kanterna på brödet. Hetta upp stekpannan och smält smöret. Stek brödet frasigt.
2. Finhacka löken. Vill du ha den lite mildare, pressa citron över den och låt stå i några minuter.
3. Lägg en klick rom på varje brödskiva, toppa med gräddfil, lök och dill.
 


Theresia | Förrätt, födelsedag, löjromstoast | | En kommentar |

Chiapudding på Kaffeverket - nytt favoritställe vid S:t Eriksplan

Tackvare min kompis Simon hittade jag ett nytt favoritfik vid S:t Eriksplan, nämligen Kaffeverket. Fin inredning, trevlig personal, bra bord och väldigt lockande mat och fika bakom disken. Tipset är att sätta sig i det stora rummet nära den gröna väggen - då kan du använda eluttaget till din dator om du ska sitta och jobba.
 
Jag tog en chiaouddling till mellanmål. Väldigt gott, och var det inte väldigt tjusigt att servera den i en glasburk!? Blev väldigt sugen på att göra något liknande själv.
 


Theresia | Café, Chiapudding, Kaffeverket, S:t Eriksplan, Tips | | Kommentera |
Upp