Första steget för vår balkongodling

Efter flytten så är vi numera ägare till en balkong! Denna yta ska nyttjas till helgfrukostar ute samt odling. Eftersom ingen av oss har någon större erfarenhet av odling så börjar vi i liten skala med växter som känns roliga och enkla; sallad, tomat och kryddor.
 
Eftersom Anders är den av oss som tycker att det är mest spännande att efterforska olika lösningar så har han stått för all research för detta projekt. Vi kommer nämligen dels odla traditionellt i kruka, men också hydroponiskt (rötterna står direkt i vatten utan jord). Som när det gäller de flesta intressen så finns det även här en dold hydroponisk odlings-rörelse som samlas på internet. Odlingsformen börjar dock läcka ut (pun intended) och IKEA har precis lanserat en hydroponisk odling för hemmabruk. Anders ska dock bygga en själv.
 
Min roll i det hela är att "för-så" fröna så att de börjar få rötter. Då rötterna får olika karaktär beroende på om de står i jord eller vatten så bör de vara i det elementet de ska växa upp i sedan redan från början. Anders efterfoskning ledde fram till de mest nördiga och noggranna odlingspersonligheterna av de alla - cannabisodlarna. Det var tydligen de som hade mest väldokumenterad odlingprocess med detaljerade instruktioner. Även om vi odlar lite mer oskyldiga växter så tog vi till oss av de råden vi kunde få.
 
Just nu är fröna utplacerade i rader mellan fuktat hushållspapper. Detta är sedan placerade i tätslutande påsar så att fukten bevaras. Påsarna hänger sedan i solljus. Påsarna bör hänga så att rötterna växer nedåt och bladen uppåt.
 
Fortsättning följer! 
 


Anders, Theresia | Balkong, Balkongodling, Hemodling, Hydroponisk odling, IKEA, Kryddor, Sallad, tomater | |
Upp