Nya frukostkompisen - jag groddar mig fram till sommaren

Just nu vill jag bara äta grön mat som har kommit upp ur jorden på denna sida nyårsafton. Jag är trött på död, färglös, torkad, konserverad, lufttorkad, källarförvarad mat. Jag vill ha liv, färger, färskhet och korta transporter. Om inte allt för lång tid kommer de svenska jordarna att spotta ur sig grönsaker, tills dess så är detta min nya favorit. Groddar. jag odlar krasse och groddar solroskärnor. Mer närodlat än så erbjuds det inte just nu men jag njuter av det ändå.
 
Så här groddar du:
1. Ta en burk (gärna genomskinlig) samt ett nät. Spänn fast nätet över brukens öppning med hjälp utav ett gummiband.
2. Lägg 1-2 matskedar solroskärnor i blöt över natten.
3. Häll ut allt vatten. Låt kärnorna ligga kvar i burken i ett mörkt skåp.
4. Skölj kärnorna och häll av vattnet varje morgon och kväll. Efter 5-7 dagar så har groddarna växt klart.
5. Ställ då ut groddarna i dagsljus (vid fönstret) så kommer de att bli gröna.
6. Förvara groddarna i en lufttät burk i kylskåpet.
 
Ett tips är att börja med nya batcher med några dagarns mellanrum så att du alltid kan ha groddar hemma.
 
 
 
Theresia | Närodlat, groddar, krasse, solroskärnor | |
Upp