Libanesisk favorit i repris

Häromdagen så åt vi en favorit i repris - Libanesisk mat. Falafel, Pitagröd, Tabbouleh, Harissa och Hummus. Allt finns sedan tidigare beskrivet i detta inlägg. Så gott! Godaste maten att få rester av dessutom.
Theresia | Libanesiskt, Recept, Vegetariskt | | Kommentera |

En tårta till födelsedagsbarnet

Förra veckan så fyllde Anders år. Hurra hurra hurra!!! Det firades bland annat med att hans föräldrar kom ner till Stockholm för att umgås med oss några dagar här. Vi åt god mat, visade upp den nya lägenheten och fick hjälp med några av våra oavslutade projekt (tusen tack). Födelsedagsbarnet hade även önskat sig en chokladtårta, och eftersom det sällan komemr önskningar om choklad från Anders så var jag inte sen med att nappa på det betet. Det blev en chokladtårta med fyra bottnar och om jag får säga det själv så blev den riktigt riktigt god. Jag lyckades dock inte få den på bild i någon vinkel eller ljus som rättfärdigar den, men jag visar upp det jag fick.

Detta recept kommer från Roy Fares och han gör bottnarna på vegetabilisk olja istället för på smör. Han påstår att smör ger en god smak men att oljan ger saftigare bottnar. Mycket spännande tycker jag, det ska jag undersöka vidare!

Tårtan tar lång tid att göra, speciellt då en vill att tårtbottnarna ska svalna innan de monteras. Jag skulle rekommendera att dela upp bakandet över tå dagar alternativt se till att du har gått om tid under en dag när du ska ge dig på detta. 

Mörk Chocolatecremeux 10 min

200g Mörk choklad 64%
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill.

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 
2. Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. 
3. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. 
4. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värmen under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen, häll i cognac. 
5. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. 
6. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller minst 4 timmar.

Tårtbottnar 15 min

330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g ((rumstempererad??)) mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)

1. Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. 
2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. 
3. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. 
4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl. 
5. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. 
6. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. 
7. Låt bottnarna svalna. 
8. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
9. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. 10. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.

Mjölkchoklad smörkräm 15 min

300g Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör 
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. 
2. Låt svalna till ljummen temperatur. 
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. 
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. 
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. 
6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. 

Choklad glasyr
100 g Smör – osaltat
50 g Vatten (1/2dl)
140 g Mörk choklad

1. Smält smör och vatten i en kastrull. 
2. Lägg i chokladen och under mellan värme rör du tills chokladen smällt och du fått en fin och len glasyr. 
3. Ställ åt sidan och låt svalna till sig 30 minuter. 

Montering

1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat. 
2. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln.
3. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp! 
4. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan. 
5. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor. 
6. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter. 
7. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en.  
8. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet. 
9. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa.  
10. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren. 
11. Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna.

 
Theresia | Anders, Chokladtårta, Roy Fares, födelsedag | | Kommentera |

Fänkålsgratäng med tomater och franska örter

Jag vet inte riktigt vad som hände, men någonstans mitt i semestern sviktade tillgången på wi-fi och 3G nät och sedan fortsatte bara bloggpausen fram tills nu. Förmodligen på grund av längtan till att fortsätta befinna sig mitt ute i skogen nära skärgården, gå promenader, baka bröd och odla grönsaker. Nu har jag dock återvänt till Stockholm och under min tredje (!) arbetsvecka så börjar jag sakta hitta rytmen av att vara i Stockholm igen.

Här har saker dragit igång lite halvt. Mitt extrajobb och företaget jag driver har startat igång, men skolan dröjar fortfarande några dagar till. Känner mig lite lat som inte är uppe i full hastighet än men försöker passa på att njuta av att inte behöva sprinta mellan allt jag vill hinna med.
 
I fredags kom både jag och Anders hem sent från olika håll, men var vår vana trogen ändå sugen på att prova något nytt. Vi hittade ett recept i senaste nummret av Buffé som vi inspirerades av, men anpassade det efter vårt eget tycke och smak. Ut ur ugnen kom en fänkålsgratäng med nötfärs och panko. Fänkål är en grönsak som jag inte har lagat så mycket mat med tidigare, men för varje gång jag äter eller lagar något med den blir jag allt mer kär. Jag kan varmt rekommendera denna rätt.
 
Ingredienser
2 fänkål (à ca 250 g)
1 gul lök
1 burk krossade tomater
300 g nötfärs
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar
 
3 ägg
3 dl mjölk (3 %)
2 tsk franska örter
1 tsk salt
2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
 
Gör så här
 

1)   Sätt ugnen på 200°C. 
2)   Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka löken. Halvera tomaterna. 
3)   Stek lök och fänkål på låg värme med olja tills de blir mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek i ytterligare några minuter.
4)   Tillsätt tomaterna och låt puttra ytterligare ca 2 minuter (eller längre om du hinner). Krydda med salt och peppar.
5)   Fördela fräset i en oljad ugnsform, ca 20x30 cm. 
6)   Vispa ihop mjölk, ägg, timjan och salt och häll över. Strö över panko.
7)   Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en grönsallad.

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka löken. 
  3. Sautera lök och fänkål med olja. Häll i de korssade tomaterna. Låt puttra. 
  4. Tillsätt fänkål och lök, låt steka ca 5 minuter under omrörning. 
  5. Tillsätt tomaterna, stek ytterligare ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar. 
  6. Fördela fräset i en oljad ugnsform, ca 20x30 cm. 
  7. Äggstanning: Vispa ihop mjölk, ägg, timjan och salt och häll över. Strö över panko.
  8. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en grönsallad.
Smaklig måltid!
 
 
Theresia | Recept, Säsongsmat, fänkål | | En kommentar |
Upp