Fänkålsgratäng med tomater och franska örter

Jag vet inte riktigt vad som hände, men någonstans mitt i semestern sviktade tillgången på wi-fi och 3G nät och sedan fortsatte bara bloggpausen fram tills nu. Förmodligen på grund av längtan till att fortsätta befinna sig mitt ute i skogen nära skärgården, gå promenader, baka bröd och odla grönsaker. Nu har jag dock återvänt till Stockholm och under min tredje (!) arbetsvecka så börjar jag sakta hitta rytmen av att vara i Stockholm igen.

Här har saker dragit igång lite halvt. Mitt extrajobb och företaget jag driver har startat igång, men skolan dröjar fortfarande några dagar till. Känner mig lite lat som inte är uppe i full hastighet än men försöker passa på att njuta av att inte behöva sprinta mellan allt jag vill hinna med.
 
I fredags kom både jag och Anders hem sent från olika håll, men var vår vana trogen ändå sugen på att prova något nytt. Vi hittade ett recept i senaste nummret av Buffé som vi inspirerades av, men anpassade det efter vårt eget tycke och smak. Ut ur ugnen kom en fänkålsgratäng med nötfärs och panko. Fänkål är en grönsak som jag inte har lagat så mycket mat med tidigare, men för varje gång jag äter eller lagar något med den blir jag allt mer kär. Jag kan varmt rekommendera denna rätt.
 
Ingredienser
2 fänkål (à ca 250 g)
1 gul lök
1 burk krossade tomater
300 g nötfärs
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar
 
3 ägg
3 dl mjölk (3 %)
2 tsk franska örter
1 tsk salt
2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
 
Gör så här
 

1)   Sätt ugnen på 200°C. 
2)   Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka löken. Halvera tomaterna. 
3)   Stek lök och fänkål på låg värme med olja tills de blir mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek i ytterligare några minuter.
4)   Tillsätt tomaterna och låt puttra ytterligare ca 2 minuter (eller längre om du hinner). Krydda med salt och peppar.
5)   Fördela fräset i en oljad ugnsform, ca 20x30 cm. 
6)   Vispa ihop mjölk, ägg, timjan och salt och häll över. Strö över panko.
7)   Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en grönsallad.

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka löken. 
  3. Sautera lök och fänkål med olja. Häll i de korssade tomaterna. Låt puttra. 
  4. Tillsätt fänkål och lök, låt steka ca 5 minuter under omrörning. 
  5. Tillsätt tomaterna, stek ytterligare ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar. 
  6. Fördela fräset i en oljad ugnsform, ca 20x30 cm. 
  7. Äggstanning: Vispa ihop mjölk, ägg, timjan och salt och häll över. Strö över panko.
  8. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en grönsallad.
Smaklig måltid!
 
 
Theresia | Recept, Säsongsmat, fänkål | |
#1 - - Fanny:

Salsicca är inte med i ingredienslistan? Och vad gör man med nötfärsen?

Upp