Våra insikter angående bänkskiva

Det är många beslut som ska tas när en ska köpa kök. Vissa beslut är roliga och enkla, medan andra är oförutsedda och svåra. Vi har behövt lägga mycket mer tid än jag trodde på att researcha olika alternativ och åka runt och titta än vad jag trodde. Det är verkligen både en investering i både pengar och tid. Dock känns det bra att vi har lagt den tiden, det gör att vi nu kan vara mer säkra på våra val och känna oss mer tillfreds med att vi iallafall gjorde vad vi kunde för att det skulle bli så bra som möjlig, speciellt då det är en stor investering. Vi tänkte dela med oss av några insikter gällande köket nedan.
 
Det senaste vi har beslutat kring har varit bänkskivan, och det har varit riktigt svårt. Trä och marmor gick bort direkt, båda är fina men har alldeles för dålig hållbarhet för att passa i ett kök (som är tänkt att användas). Vatten förstör träskivor och fett, syror och andra matrelaterade fläckar sätter märken i marmorn.
 
Kvar att välja på har framförallt varit laminat och kvarts. Båda är två tåliga material med olika fördelar. Ett tredje alternativ skulle kunna vara granit, men kvartsskivan är mer tålig än granitskivan och de ser rätt lika ut för ögat, så därför gick den bort.
 
Laminat
- Prisvärda
- Snabb leverans
- Exakta måtten är inte så viktiga (en kan alltid såga till lite på plats i köket om det är ågon milimeter fel)
- Finns i många olika utseenden
- Lätt att byta ut efter några år om en vill uppdatera köket
 
Kvarts
- Reptålig
- De flesta skivorna är värmetåliga
- Tål de flesta regöringsmedlen
- Mycket lätt att underhålla
- Ett stort urval av färger.
- Härlig känsla
Obs1!: Svårt att få en skiva som är över 3 meter
Obs2!: Måttningen av skivan måste vara exakt. Är den för stor måste hela skivan göras om (och betalas på nytt)
 
Efter mycket om och men så beslutade vi oss för en stenskiva. Vi kände att skivan skulle passa in i övriga köket och vi blev kära i känslan som stenskivan gav när en jobbade vid den. Nästa steg var då att bestämma sig för leverantör.
 
Leverantörer
Vi har kammat internet efter leverantörer. Först därför att vi ville ha en skiva som var över tre menter (vårt kök är 3,3 m), sedan efter att hitta den vi trodde mest på och som kändes prisvärd. När vi insåg att vi förmodligen inte skulle få in skivan till köket genom trapphuset utan skulle behöva hyra en skylift så ändrade vi dock våra planer och beställde därför två skivor som de kommer att foga vid spisen. Ska man foga skivor så ska det helst inte ske nära någon kant eller diskbänken. Vi ville även undvika att ha det mitt på arbetsbänken, även om de fyller skarven med silicon så kändes det som att det skulle "dela" arbetsytan.
 
De leverantörer vi slutligen valde mellan var:
 
 
Ikea har egna skivor, inte i så många olika färger men det fanns flera fina att välja mellan. De är ett prisvärt alternativ gällande skivan, men om man vill beställa hjälp med att måtta och montera skivan insåg vi att de blev lika dyra som de andra alternativen, och då kändes det bättre att välja en leverantör som är specialliserad på stenskivor. Ikea har dessutom en leveranstid på 4-6 veckor mendan de andra två bolagen kunde leverera på 1-2 veckor. Då beställningen inte kan läggas förrän alla köksskåpen är monterade i köket (då det är så noga med exaktheten i måtten) så ville vi inte heller riskera att behöva vänta ytterligare 1,5 månader på att få använda köket.
 
Både Nerostein och Granitop är bolag från Estland, men som verkat i Sverige under flera år och som verkar ha ett gott rykte. Vi ringde till dem, läste på deras hemsida och sökte runt efter referenser på internet och fastnade av någon anledning för Nerostein. Vi är väldigt njöda med deras insats. Noggranna, serviceintriktade och snabba. Från dess att vi hade första kontakten med dem så satt skivan på plats 1,5 veckor senare.
 
Montering och utsågning till ho och spis
Annat som är bra att tänka på när du väljer skiva är att du förmodligen kommer behöva skära ut öppningar för spis, diskho och blandare. Är det en stenskiva så kommer den yttre kanten behöva fasas (rak fas, rundad fas etc). Detta ökar priset på skivan.
 
Du kommer även behöva välja hur du vill att spisen och diskhon ska monteras. De kan vara överlimmade, planlimmande, underlimmade eller under-upp. Detta är en smaksak så en får titta på vad en själv gillar. Vi valde att diskhon skulle vara underlimmad därför att vi tyckte det var snyggast med hur vi föreställde oss vårt kök.
 
 
 
Theresia | Köksutrustning, Nytt kök, Tipsar | |
#1 - - Kristina Kronestrand:

Hej! Trevlig läsning. Bra skrivet. Är på väg att beställa stenskiva nu. Känns bra att ni haft bra erfarenhet. Har kontaktat nerostein. Hoppas det blir bra.
Mvh Kristina

Svar: Lycka till Kristina!!!
blommigfalukorv.se

Upp