Bjuden på middag till Brasserie Lundberg


Blåmusslor och chorizo i marinarasås


Osso buco på revben, polenta och gremolata
 
Affogato på mascarponegelato
 
Trevlig helg!
 
Anders | Affogato, Blåmusslor, Chorizo, Gremolata, Marinarasås, Mascarponegelato, Osso buco, Polenta | | Kommentera |

Börja fredagen med spanska influenser

Vi har tidigare skrivit om hur en gör egen majonnäs och aioli. Den gången så åt vi den med räkor, men det går ju givetvis bra att äta den som tillbehör på andra sätt. Vad sägs tillexempel om att köpa lite fin korv, exempelvis en salsiccia eller en chorizo, skiva upp den, steka och äta tillsammans? Kom ihåg, lägg hellre pengarna på att köpa en fin men liten bit korv än en stor men av sämre kvalite, inte värt för någon, varken djuret eller dig.
 
Anders, Theresia | Aioli, Chorizo, Förrätt, Salsiccia, Spanskt | | Kommentera |

Recept på koreansk Bibimbap

Nyligen så gjorde jag en snabb gurkkimchi och den har snabbt seglat upp som det nya favorittillbehöret, speciellt den senaste tiden då jag har varit oerhört sugen på asiatisk mat. Förutom att äta det till Zoodels-rätten så har vi testat lite olika recept och nu ska jag dela med mig av den första favoriten, nämligen Bibimbap.
 
Bibimbap är en koreansk rätt som snabbt spreds i popularitet över världen under förra året. Bibim betyder "röra ihop" och "bap" betyder ris, rätten är alltså en koreansk variant av den svenska pyttipannan, en resträtt där en rör ihop det som finns hemma. Vi har dock inte så många asiatiska rester i vårt kylskåp så för oss blev det att laga denna rätt från början, men det var det mödan värt. Inget moment var svårt i sig, det var mest att det tog tid då det var många olika saker som skulle göras iordning, mycket kan dock förberedas innan. Både smaken och utseendet på rätten gjorde att Anders och jag hoppade upp och ner på våra stolar av glädje av att få äta denna rätt.
 
Ingredienser och hur du gör (3-4 portioner)
 
1. Kyckling (eller alternativ)
Vi hade kycklingben i frysen men beroende på vad du har hemma, eller vad du tycker om så kan du lika gärna laga med tofu, köttfärs eller strimlad lövbiff.
 
300 gram köttfärs eller strimlad lövbiff eller kycklingfilé (eller Quorn eller tofu för vegetariskt alternativ) 
2 msk japansk soja 
1 msk mirin (sött japanskt risvin av t ex märket Blue Dragon, kan uteslutas) 
1 tsk riven vitlök 
1-2 tsk sesamolja 
1 msk farinsocker eller vanligt socker 
nymalen svartpeppar 
 
1. Tillaga kycklingen på favroitmedtod, förslagsvis i ugnen eller sous vide.
2. Dela i mindre mumsbitsstora bitar.
3. Blanda kycklingen med övriga ingredienser. 
 
2. Gurkkimchi
Se receptet här.
 
3. Rättikssallad
Se receptet här
 
4. Böngroddssallad 
En burk konserverade böngroddar eller motsvarande mängd färska 
en nypa salt 
1/2 tsk riven vitlök 
1 tsk sesamolja 
en rejäl nypa sesamsalt (rosta skalade sesamfrön gyllenbruna i en stekpanna och krossa dem lätt mortel). 

Lägg färska böngroddar i kokande vatten en minut, skölj av med kallt vatten. Eller skölj konserverade böngroddar. Blanda med övriga ingredienser. 

5. Spenatsallad 
150 gram färsk babyspenat 
2 tsk japansk soja 
1 tsk sesamolja 
1/2 tsk riven vitlök 
1 tsk sesamsalt (se böngroddssalladen ovan) 
1 tsk farinsocker 
1 tsk risvinäger 
1 finhackad salladslök 

Blanda alla ingredienser. 

6. Vitlökszucchini
1/2 zucchini 
vitlök 
salt 

Dela zucchinin i tunna halverade skivor eller skiva med mandolinen, stek sakta på svag värme i rapsolja och smaksätts med lite vitlök och salt.
 
7. Koka ris eller nudlar
Även om det heter "röra ihop ris" så välj det du tycker mest om alternativt det du har hemma.
 
Lägg riset i botten, lägg upp de andra tillbehören enskillt ovanpå, lägg en äggula högst upp. Rör ihop. Njut!
 
Theresia | Bibimbap, Koreanskt, Recept, Tipsar | | Kommentera |
Upp