Bröd till matsäcken - recept på Rågsiktkaka


Just nu drömmer jag om längskidor, kalla klara dagar, nypreparerade längdspår, varm choklad, ostmackor och bastubad. Kanske kan jag klämma in en tur norrut någon gång i februari eller mars? Även om skidåkningen och bastubadandet får vänta lite så brödbakandet till ostmackan göras redan nu. Ett recept som är enkelt och gott och som till och med skulle kunna göras i en stuga. Detta recept ger fyra stycken bröd.
 
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g smör eller magarin (rumsvarmt)
50 g (1 pkt) jäst
1/2 dl sirap
1,5 tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pommeransskal
750 g (ca 1,4 l) rågsikt
 
Gör så här
1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tilsätt sirap, salt och kryddor.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem tll runda bullar.
6. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev. ut hål i mitten.
7. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
8. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader (varmluft 200).
9. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Theresia | Bröd, Jäst, Matsäck, Recept, Rågsikt, Rågsiktsbröd | |
Upp