Inspirerad av Korea - recept på snabb Gurkkimchi och Rättikssallad

I somras reste Anders och jag runt i Japan med några vänner. En fantastisk upplevelse! Kulturen, maten, drycken, människorna och landskapet var alla minnesvärda. Dessa dagar innan och efter nyår åt till en högre grad av kontemplerande än övriga året och då har jag dels konstaterat (igen) hur mycket jag uppskattade resan samt att jag är väldigt sugen på att åka tillbaks till den delen av världen. Just nu är jag väldigt sugen på att besöka Sydkorea. 
 
För att råda bot på denna längtan har jag bland annat lagat (och har planer på att laga) mat med asiatisk- och koreansk inspiration. Denna rätt är i gruden den asiatiska Zoodelsrätten som jag lagat tidigare, fast uppdaterad med två Korea-inspirerade tillbehör; gurkkimchi och rättikesallad. Kimchi (fermenterad kål) är det klassiska tillbehöret i koreansk mat, det ska dock stå till sig i kylskåpet minst en vecka och det kan ta ett tag för ens smaklökar att vänja sig vid. Gurkkimchin går dock betydligt snabbare och är mildare i smakerna jämfört med den traditionella kimchin.
 
Båda tillbehören är smidiga att göra, går att förbereda dagen innan och ger ett oerhört lyft till maten både när det gäller smak och konsistens. En stark rekommendation att testa detta! Passar bra till de flesta asiatiska rätter.
 
Snabb Gurkkimchi
1 stor gurka (à 450 g)
1 tsk salt 
1 liten morot 
3 salladslökar 
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 vitlöksklyfta 
1 msk fisksås 
1/2 msk paprikapulver 
1 tsk chiliflakes 
1/2 msk socker
 
Gör så här
1. Skiva gurkan tunt exempelvis med mandolin, rivjärn eller osthyvel. Lägg den på ett fat. Strö över saltet.
2. Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar.
3. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv/pressa vitlöken.
4. Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker till en paste i en liten bunke. 
5. Torka av gurkan med hushållspapper alternativt skölj och torka i en salladsslunga. 
6. Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med pasten. Låt dra 15 minuter före servering.
 
Gurkkimchi och Rättikssallad serveras här med asiatiska zoodles
 
 
Rättikssallad 
100g rättika
en nypa salt, gärna flingsalt 
1/2 tsk riven vitlök  
1 tsk risvinäger 
1 tsk farinsocker 
ev. en nypa chilipeppar, typ "red pepper flakes" 

Gör så här
1. Skiva rättikan tunt exempelvis med mandolin, rivjärn eller osthyvel. Lägg den på ett fat. Strö över saltet.
2. Blanda övriga ingrdienser.
3. Torka av gurkan med hushållspapper alternativt skölj och torka i en salladsslunga. 
4. Blanda rättikan med övriga ingredienser.
 


Theresia | Asiatiskt, Gurkkimchi, Kimchi, Koreanskt, Recept, Rättika, Tillbehör | |
Upp