Veganmaränger

En av förra årets snackisar i efterrättsväg var marängerna gjorda på kikärtsspad(!). Jag hann inte med att testa receptet när hypen var som störst, men tänkte att jag nu innan 2015 bleknar helt, iallafall måste ge det ett försök. Så sagt och gjort, när jag häromdagen skulle använda kikärtor i matlagningen och inte hade hunnit koka några så öppnade jag en konservburk, men istället för att hälla ut spadet så sparade jag det. Då kikärtorna byter ut äggvitan i marängerna så passar receptet även för veganer eller äggallergiker.
 
Det stora frågetecknet är hur någon kom på att det gick att göra maränger på detta sätt? Precis som att vissa testar att se vad som går att fritera, eller ta sönder i en mixer, är det någon som vispat allt som kommit i ens väg?
 
Ingredienser
1 paket kikärtor (ex Garant, Zeta, Go green)
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
1. Vispa upp vatten från ett paket kikärtor tills bara skum återstår.
2. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända uppåner.
3. Klicka ut lagom stora maränger på en plåt. Grädda på 100 grader i 1,5 timmar. 
4. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar tills både ugn oh plåt har kallnat helt.
 
 Du kan klicka ut marängerna med sked, spritspåse eller gör som jag gjorde och häll smekten i en påse och klipp av ett litet hörn (obs! klipp mindre hål än du tror).
 
Theresia | Kikärtsmaränger, Maränger, Vegansk | |
Upp