Brioche buns - perfekta hamburgerbröd


Hamburgare 125 g tillagade 40 min @ 56C sous vide, därefter grillade hastigt för yta. Serverade i briochebröd enligt nedan.
 
Brioche är en fantastiskt god och användbar typ av bröd. Det kanske inte får det kalljästa surdegsbrödets djupa och nyanserade smak, men det har en oslagbar mörhet, saftighet och dekadent smörsmak. Brioche är perfekta för hamburgerbröd, som måste kunna hålla ihop nog för kunna bära en massa fyllning och såser och kunna ätas med händerna. Samtidigt måste det vara lättuggat och inte segt (för att kunna ätas med händerna...). Det behöver ha god återfjädring för att inte se mosat och ihoptryckt ut när man tar en paus i hamburgerätandet och lägger ned den på tallriken. Alla dessa egenskaper har en välgjord brioche-bulle!
 
Favoritreceptet för briochebröd är Chef Steps recept med detaljerade instruktioner. Just nu är jag dock på landet och då känns receptet alldeles för nördigt, detaljerat och för perfektionistiskt (nästan två dygn tar det!) för att jag ska orka lägga så mycket kärlek i bröden. Istället vill jag ha ett enklare recept där önskan att ha ett riktigt gott hamburgerbröd kan förenas med begräsningar i köket och en vilja att spendera dagarna ute. Tur att min ansökan var hörd av flera.
 
Detta recept ger sju bröd på 80 gram styck.
 
Ingredienser
300 g vetemjöl
25 g socker
2 ägg
2 msk vatten
1/2 tsk salt
1/4 pkt jäst (torrjäst går lika bra, se till att degvätskan är något varmare då, läs på jästpaketet)
125 g smör, i cm-stora kuber, rumstempererat 
1 ägg till pensling

 

Gör så här
1. Värm vattnet till 37 grader och blanda ut jästen.
2. Blanda samtliga ingredienser och knåda. Har du en degblandare kör du på medelhastighet i 10 minuter, knådar du för hand kör så länge du orkar, jag orkade kanske 5 minuter. Degen kommer troligen att vara väldigt kladdig. Det är inget problem utan så som det ska vara. Kör du den i degblandaren så blir degen sannolikt mer fast och mindre kladdig mot slutet.
3. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek (ca 1-2 timmar).
4. Stjälp upp degen och väg upp bollar om cirka 80 gram och rundriv dessa. Tryck ut degbollarna lite, annars blir de lätt lite för smala och höga och du måste göra väldigt tjocka burgare.
5. Lägg på en plåt och täck med en handuk, låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 timmar).
6. Pensla med ägg och grädda av i ugn på 180 grader i cirka 15-17 minuter.

Anders, Theresia | Brioche, Bröd, Grill, Hamburgare | |
Upp