Norrlandsupplevelserna min "bucketlist" uppnådda

Det är lätt att en fastnar i diskussioner om "italiensk mat", "spansk mat", "svenskt mat" alternativt "husmanskost". Visst är det så att de nationella gärnserna ger indikationer om vilken typ av mat som äts på det geografiska området, men då det börjar bli riktigt intressant är när en får inblick i regional mat. Vad som traditionellt ätits i ett område beror ju på tillgång på råvaror, historian och traditioner. Något som är vanligt i en rik stad vid kusten behöver inte vara samma sak som i ett fattigt bondelandskap 20 mil bort exempelvis. Vill en äta den bästa maten under en resa bör det eftersträvas att äta så regional mat som möjlligt (om det går).  

När det gäller "svensk mat" så har jag fått nya bekanskaper efter att jag träffade Anders, eller ja egentligen hans familj. Vid besök norröver så får jag alltid äta massor med väldigt god mat, men också en hel del mat som det inte finns som raditionnelt i min släkt med lite sydligare härkomst. Några av dessa rätter fanns med på min sommarlista. Eftersom jag har världens bästa svärmor (får en säga så även om vi inte är gifta än?) så gick mina drömmar i uppfyllelse och jag fick njuta av massor med läckerheter. Dels fantastiskt hembakts tunnbröd från släktgården men även hemkokt saft och sylt från egenplockade bär. De två favoriterna var dock att få äta Kams och Surströmming. Så. gott. 

För er, precis som jag, som inte är uppväxta i en familj som äter Kams så kan jag upplysa om att det påminner om Palt och Kroppkakor om ni smakat något av det. Skillnaden mot Kroppkakor är att smeten görs på rå potatis istället för kokt. Självklart ska det serveras med stekt fläsk och hemgjord lingonsylt till. 

En annan norrländsk favorit är surströming, Det var med skräckblandad förtjusning som ja gåt det frsta gången efter alla historier och alla youtubeklipp jag tidigare sätt. Men att sitta ute, se ut över det norrländska sommarlandskapet, höra bäcken porla och äta suströming på en tunnbrödmacka tillsammans med smör, potatis och lök är riktigt riktigt gott. Sedan känns det tryggt att ha norrläningar som öppnar och hanterar burken så inga olyckor sker. 

 
Theresia | Kams, Norrlandsguld, Surströming | |
Upp