Panforte - recept på italiensk nougat

Du vet känslan när du har ätit mat och inte borde eller inte orkar äta en efterrätt men ändå är sugen på något sött (typ alltis), eller när det inte ens är i samband med en måltid utan det är dags för kaffe- eller tepaus. En klassiker är att ta en chokladbit, men nu har jag fått en ny favorit, som så många gånger är det även denna gång italienarna som levererar denna favorit - Panforte. En italiensk nougat. 

Ingredienser
150 g sötmandel 
75 g hasselnötter 
75 g valnötter 
4/5 tsk kanel 
1 dl vetemjöl 
1 1/2 dl honung 
2 1/3 dl strösocker 
150 g mörk choklad (70 %)
 
Gör så här 
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Blanda sötmandel, hasselnötter, valnötter, kanel och vetemjöl i en skål.
3. Värm honung och socker i en kastrull tills sockret smälter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad. Låt den smälta. Rör ner nötblandningen i chokladblandningen. Fördela i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten (ca 18 x 20 cm om du gör 50 st). Grädda i ca 30 minuter.
4. Låt Panforten svalna och ta ut den ur formen. Skär den i bitar.
 
Kan förvaras under en längre tid i burk i kylskåpet, men tänk då på att det blir hårda när de är kalla, ta gärna ut dem så de hinner bli rumstempererade innan du serverar dem. 
 
 
Theresia | Efterrätt, Italien | |
Upp