Våra guldkorn från Köttbyn i Köpenhamn

De hippaste kvarteren för mat och dryck i Köpenhamn är utan tvekan det omtalade Kødbyen, Danmarks och kanske till och med hela Nordens motsvarighet till Meatpacking District i New York. Där kan du äta den mest omtalade pizzan på Mother, hipp och välsmakande fisk från Fiskebaren, äta ekologiska nos2tail rätter eller dricka orimligt mycket öl, äta flottiga kötträtter, gå på streetfood marknader och hänga på coola barer, allt inom ett stenkast avstånds från varandra.
 
Mat
- Vår första kväll Kødbyen spenderades på Pate Pate. Krogen har fått sitt namn på grund av att den ligger i en gammal leverpastejfabrik. Maten som serveras är fransk- och spanskinspirerad och helt fantastisk. Vi beställde in flera av deras mellanrätter och den solklara vinnaren var Burratan med toamter, pinjenötter, chili och brynt smör. Hjälp mig så gott det var. Restaurangen kan varmt rekommenderas till alla. 
- Mother (hippaste pizzan i stan, se länk ovan)
- Fiskebaren (fisk- och skaldjursrestaurang, se länk ovan)
- Osteria 16 (omtalad italiensk restaurang som står på listan att besöka vid nästa Köpenhamnsbesök, ligger ej i Kødbyen men precis i närheten) 
Street Food
Mitt mellan de gamla slakterilokalerna så hittar du Kødbyens Mad och Marknad, enligt oss en lite härligare variation på Papiron (Köpenhamns Steet Food). Här finns all mat du kan tänka dig. Från flottiga burgare och mackor till veitnameiska rullar och kväveglass. Själv så åt jag bland annat "Fries double fired in duck fat" från Copper and Weat, förstå så gott det var! Ska en äta fries så kan det lika gärna vara riktigt riktigt goda.  
Dryck
- Mittemot Pate Pate ligger det Indiska stället Bollyfood. När vi var där hade de dealen "beställ två drinkar betalar för en" fram till klockan 22 på kvällen (sweet). Vi satt på stora kuddar utomhus under värmelampor och drack mojitos men vågade oss även på lite mer spexiga indiska drycker. Drinkarna var goda (och prisvärda) och personalen trevlig. Verkligen värt ett besök om du är i området. 
- Lidkøb (cool coctailbar som inte ligger i Kodebyn men väldigt nära).
Något sött
- På Kødbyens Mad och Marknad fanns Istid (nordens första kväveglass försäljare) och Nicecream två glassbekantskaper från Norrebro som en alltid blir väldigt lockad av när en passerar dem.
- Det jag rekommenderar i Kodebyn är dock efterrätten på Pate Pate. Vi var så mätta att vi först inte hade tänkt att ta någon efterrätt, vi skulle precis be om notan när sällskapet vid bordet bredvid fick in sina efterrätter. Alltihop såg fantastiskt gott ut. Inte en chans att vi tänkte gå därifrån då utan att ha smakat. En stor tavla bars fram till vårt bord med efterrätterna handskriva på. Efter mycket tvekande (skulle jag välja chokladefterrätten eller inte) så pekade jag dock på en av efterrätterna som burits in till bordet bredvid och bad om att få samma. Det visade sig vara en mandelkaka med vispadgrädde. Ni kan följa utvecklingen nedan. Extasen när jag fick in den, koncentrationen när jag skulle ta första tuggan och hur nöjd jag ser ut när jag äntligen äter på den.
 
Anders, Theresia | Bollyfood, Drinkar, Fiskebaren, Köpenhamn, Mother,, Osteria 16, Pate Pate, Restauranger, Tips | |
Upp