Demonterad lök - recept på en grafiskt snygg rätt

Min nya favoritkokbok är Plenty, som jag fick i födelsedagspresent av Anders. Jag hoppas på att kunna laga mycket från den under sommaren, men några recept har jag hunnit prova på nu innan tentapluggandet drog igång. Ett av de häftigaste recepten hittills är den demonterade löken - eller fyllda lökar som receptet också heter.
 
Tillagad lök blir söt och god. I denna rätt kommer även lökens ådring fram på ett väldigt snyggt sett som även gör rätten visuellt häftig. Det jag gillar med Ottolenghis recept är att många av dem är rätter jag aldrig skulle komma på att göra själv, men ingen av dem är så svåra. Samma gäller med detta recept. Så våga testa!
 
Ingredienser
smör till formar
5 dl grönsaksbuljong
3,5 dl vitt vin
4 stora gula lökar
3 små tomater
120 g brödsmulor från färskt vitt bröd
90 g fetaost, smulad
80 g finhackad färska persiljeblad
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade eller fint hackade
3 salladslökar
2 krm salt
svartpepparGör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader och smörj en liten ugnsfast form.
2. Häll buljongen och vinet i en medelstor kastrull och koka upp.
3. Skär av toppen och botten på löken (ca 0,5 cm), klyv dem på mitten och ta bort skalet. Lirka ut det mesta av innanmätet (och spara till senare). Behåll de yttersta två eller tre lagren. Lossa försiktigt de yttre lagren från varandra. 
4. Lägg de yttersta löklagren i den sjudande buljongne och låt koka tills det mjukar, ca 3-4 minuter. Låt rinna av en aning. Spara buljongen.
5. Gör fyllningen genom att hacka tomaterna och blanda med brödsmulorna, fetaosten, persiljan, olivolja, vitlöken, salladslöken, salt och lite peppar.
6. Lägg generöst med fyllning i varje löklager och rulla ihop till en knubbig cigarr. Lägg de fyllda lökarna med skarven neråt i den smorda formen och häll över en knapp deciliter av buljongen, tillräckligt för att täcka botten. 
7. Ugnsbaka i 45-50 minuter. Lökarna ska ha mjuknat, fått lite färg och fyllningen ska bubbla. Häll på mer buljong undertiden om formen blir helt torr.
8. Ringa över olivolja och servera varmt.
 
Smaklig spis!
Theresia | Fint, Lök, Plenty, Vegetariskt | |
Upp