Recept på lyxig rabarberpaj med mandelmassa och kardemumma

Den gyllene regeln för rabarber är att de helst ska ätas innan midsommar. Anledningen till detta är att oxalsyran gör rabarbern surare ju längre in på säsongen det går. Det är dessutom bra att inte skörda alla rabarber stänger då rabarbern återhämtar sig bättre till nästa år då.
 
För att kunna njuta av färsk rabarber från mamma och pappas trädgård en sista gång (har även fryst in men det blir alridg riktigt samma sak) bestämde jag mig därför att göra en paj när jag var hos dem igår. Jag hade spanat in ett recept hos en annan bloggare och bestämde mig för att testa det. Kardemumman och mandelmassan gör att tankarna nästan går till bullar när man äter pajen, samtidigt som den syrliga rabarbersmaken bryter av på ett trevligt sätt.
 
Ingredienser:
Pajdeg
6 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 krm salt
150 g smör (jag körde på rumstempurerat)
2 tsk pressad citronsaft
1 ägg 
½ – 1 dl vatten

Fyllning
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
2 tsk kardemummakärnor, mortlade
100 g grovriven mandelmassa
½ citron, rivet skal

Ca 4-5 st rabarberstjälkar

1 ägg att pensla med innan ugnen

Florsocker till garnering

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
2. Tillsätt citronsaft, ett ägg och den minsta angivna vattenmängden. Knåda försiktigt ihop till en deg, precis så att den går ihop, och tillsätt mer vatten om den skulle kännas för torr.
3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
4. Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck därefter ut den i en pajform á 26 cm i diameter.
5. Sätt ugnen på 200 grader och låt pajskalet stå kallt medan fyllningen blandas ihop.
6. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Vispa samman äggen med den nymortlade kardemumman och rör sedan ner äggvispet i kastrullen med det smälta smöret och sockret. Sjud på låg värme och var aktsam med att det inte får börja koka. När smeten tjocknat ta av kastrullen från plattan och blanda ner mandelmassa och citronskal.
7. Dela rabarberstjälkarna så att de blir ca 10-12 cm långa. Är rabarbern tjock går det bra att dela den på mitten.
8. Ta ut pajskalet ur kylskåpet, nagga med gaffel och förgrädda i tio minuter.
9. Häll i kardemumma- och mandelmassefyllningen. Lägg ut rabarbern i ett fint mönster. Pensla pajdegens kanter med ett uppvispat ägg.
10. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills både skal och fyllning är gyllenbrun.

Pudra pajen med florsocker och servera med vaniljsås, glass eller vaniljvisp.



Theresia | Paj, Rabarber, Recept, kardemumma, mandelmassa | |
#1 - - a n n i k a:

Gott!

Upp