Recept på Midsommartårta

När vi reste runt i Japan förra året så fick vi förutom att äta fantastisk mat också testa Japanska snacks och efterrätter. Något som chockade mig till en början var att de använde bönor i båna av deras efterrätter. Även om det inte smakade som bönor så avskräckte bara tanken på bönor i efterrätt mig från att äta den, speciellt när man som mig alltid föredrar något så okomplicerat som choklad. Men när jag kommit över första chocken så kunde jag börja uppskatta även bönefterrätterna. 
 
Till minne av att det var ungefär ett år sedan vi kom hem från resan så har jag därför testat att blanda det bästa som finns (choklad) med Japan (bönor) i en black bean chocolate cake. Jag inbillar mig desutom att tårtan blir lite nyttigare, och då kan en ju kosta på sig att äta två bitar.
 
Den var lätt att laga, smakade väldig gott och om jag får säga det själv så tycker jag den blev väldigt vacker när jag dekorerade den med det som växer i naturen runtomrking mig just nu. Ett firande av sommaren lagom till midsommar.
 
Ingredienser
3 dl kokta svarta bönor
1 dl kallt kaffe
2 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
0,5 dl kakao
2 krm salt
ev smaksättning zest från apelsin eller 2 tsk hackad mynta
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa bönorna till ett slätt mos. Tillsätt kaffet och mixa lite till.
2. Rör ihop med vetemjöl, olja, kakao, salt och ev smaksättning i en bunke. Olja in en liten form med löstagbar botten (ca 18 cm i diameter) och häll i smeten.
3. Gräddai ugnen i ca 25 minuter eller tills provstickan kommer upp torr. Låt svalna helt.
4. Bryt chokladen i små bitar. Koka upp grädden i en kastrull och häll i chokladen. Rör tills chokladen har lösts upp. Häll chokladganachen över kakan. Ställ i kylskåpet i några timmar före servering.
5. Dekorera med mynta och blommor för festligare look.
 
Hoppas ni får en fin midsommar!
 
 
 
Theresia | Blommor, Choklad, Midsommar, Recept, Tårta | |
Upp