Recept Svartpeppartofu

Tofu är en råvara som jag alltid tycker är svårt att få till riktigt bra. Ofta blir den tyvärr smaklös och tråkig och tillför inte så mycket till rätten, men detta recept är det bästa tofureceptet jag testat hittills och jag kommer absolut att laga det igen!
 
Ingredienser
800g fast tofu
matolja, till stekning
majsmjöl, till panering
150g smör
12 små schalottenlökar (ca 350g), finskivade
8 färska röda chilifrukter, finskivande
12 vitlöksklyftor
3 msk finhackad färsk ingefära
3 msk söt soja
4  tsk mörk soja
2 msk strösocker
5 msk strösocker
5 msk grovmalna svartpepparkorn (använd mortel eller kvarn)
16 smala, späda salladslökar, skurna i 3 cm långa bitar


Gör så här
1. Hetta upp ett halvcentimeterdjupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun i stora bitar, ungefär 3 x 2 centimeter. Vänd bitarna i lite majsmjöl och skaka av överflödigt mjöl.
2. Lägg dem i en den heta oljan. Fritera i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan. Vänd dem med jämna mellanrum tills de har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
3. Töm och torka pannan.Ställ tillbaks den och smält smöret. Lägg i scharlottenlök, chili, vitlök och ingefära. Stek på låg till medelhög värme i ungefär 15 minuter tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då.
4. Tillsät sedan all soja och sockret, rör om och häll i den gromalna pepparn.
5. Låt tofun värmas i såsen några minuter ochh rör slutligen ner salladslöken. Servera varmt med kokt ris.
 
Lycka till!
 
Theresia | Tofu, Vegetariskt | |
Upp