Gambas al ajillo



När du saknar ett vettigt kök, eller bara känner dig på din lata sida, så är denna enkla spanska kioskvältare ("räkor i vitlök") ett utmärkt alternativ. Snabbt, busenkelt och vansinnigt tillfredsställande. 
 
INGREDIENSER
  • Räkor med skal, ca 100 g/person
  • Bladpersilja, några rejäla kvistar
  • En god olivolja, ca 1 dl/person
  • Spansk peppar, 1 röd
  • Några klyftor vitlök
  • Ett gott surdegsbröd, baguette eller levain-stil
  • Ett vitt vin med hög syra och lite sötma till, exempelvis en tysk Riesling. Ju mer spansk peppar du har i, desto sötare behöver vinet vara...
 
GÖR SÅ HÄR
  1. Skala räkorna, spara skalen i en kastrull.
  2. Häll oljan över skalen i kastrullen, hacka ned lite vitlök och värm oljan tills den bubblar.
  3. Låt oljan sjuda försiktigt! Den ska inte oxidera i allt för stor utsträckning. 10 minuter.
  4. Under tiden hackar du vitlöken i tunna flak, plockar ur kärnorna ur den spanska pepparn och skiva den mycket tunt.
  5. Hacka persiljan fint, förslagsvis med chiffonade-tekniken.
  6. Förvärm ugnsfasta skålar i micro eller ugn, en per person.
  7. När räkskalen minglat med oljan i tio minuter, silar du av skal och vitlök med en finmaskig sil och sparar oljan.
  8. Häll tillbaka oljan i en kastrull, låt den värmas upp tills den bubblar igen, och tillsätt då chili och vitlök.
  9. Låt sjuda någon minut, tillsätt sedan räkorna. Låt räkorna sjuda i oljan MAX en minut, annars blir de sega och gummiaktiga! Gärna något kortare, ca 30 s, föredrar vi.
  10. Servera räkorna och oljan i förvärmda skålar med en riklig mängd flingsalt och finhackad bladpersilja. Bröd att doppa i och äta med serverar du vid sidan om! Denna rätt äts lämpligen utan bestick/endast med bröd, tycker vi. 
  11. Drick vin till (se ovan).
 
Anders, Theresia | Förrätt, Spanskt | |
Upp