Våga vägra påskmat (iaf rester)

Vad gör man med resterna efter påsk? Det känns ju aldrig bra att slänga mat, samtidigt som en blir mer och mer trött på den traditionella maten ju äldre en blir. De enskillda komponenterna till påsk och jul är det inget fel på, jag älskar ägg, fisk, sill, knäckebröd etc. Men handen på hjärtat, buffé-konceptet känns oftast bättre i teorin än i praktiken.  
 
I år så firade vi påsk i fjällen. För att göra det lätt för oss så struntade vi i påskbuffen och körde bara på det allra bästa: pappas ugnsbakade fisksida med gräslökssås och potatis. Det var min favoriträtt när jag var fem och jag älskar det än. Men trots detta har påskdagarna gett oss massor av potatisrester. Här kommer lite inspiration kring vad som kan göras utav dessa och av andra påskrester!
 
1) Sill och potatissnittar
2) Italiensk skördepizza
 
1) Sill och potatissnittarna påminner om dessa snittar. 

Du behöver:
2 mjuka tunnbröd
några salladsblad
ca 8 små kokta potatisar
1/2 hackad rödlök
några bitar inlagd sill
rädisgroddar (eller andra groddar, t ex alfalfa)
smör till bröden

Gör så här:
Smöra brödskivorna och fördela salladsblad ovanpå, skiva kokt potatis och lägg over, strö över lök och sill. Rulla ihop och skär i snittar. Dekorera med groddar.

2) Italiensk skördepizza

Du behöver:

3 kokta potatisar
1 burk creme cheese
rödlök
portabello svamp eller champinjoner
mozzarella
färsk rosmarin
honung
ruccola och bladspenat

1. Gör pizzadegen efter ditt favoritrecept. Kanske detta kalljästa, detta med surdeg eller en vanlig med jäst. 
2. Stek svampen gyllenbrun.
3. Istället för tomatsås så brer du på cream cheese (ca 1/2 pkt), skivar över kokt potatis, rosmarin, rödlök, mozzarellan och svampen.
4. Grädda i ugnen ca 5-10 minuter.
5. Ringla över honungen.

Smaklig måltid!

 

Anders, Theresia | Pizza, Potatis, Påsk, Sill, Snittar | |
Upp