Fira vårens första primörer

I Sverige är vi inte riktigt där, men från södra Europa börjar det så sakteliga smyga sig in primörer. En av de främsta markörerna på att en ny säsong närmar sig är sparrisen. Här kommer ett recept som hyllar sparrisen. Rätten fungerar bra som en förrätt eller en mellanrätt.

Ingredienser (4 portioner)
2 buntar grön sparris
50g smör
2 msk vetemjöl
3dl mjölk
2dl grädde
50g gruyereost (eller annan vällagrad ost), riven
Salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär eller bryt av sparrisens nedre träiga del.
3. Koka upp vatten med en nypa salt i en vid kastrull eller stekpanna. Sjud sparrisen under lock i 3-5 minuter eller tills de blivit lite mjuka. Lägg sedan över i en ugnsfastform.
4. Fräs smöret och häll i mjölet. Rör om till en jämn smet och häll sedan i mjölken och grädden lite i taget. Rör om och låt koka ihop i minst fem minuter. 
5. Blanda i hälften av osten och smaka av med salt och peppar.
6. Häll såsen över sparrisen och strö på resten av osten. Baka i ugnen tills osten har smält. 
7. Lägg på hackad persilja och åt svalna en stund innan servering. 




Theresia | förrätt, primörer, sparris | |
Upp