Steg tre för härligare vårmat - recept på nässelpaj

Steg 1 var att grodda sina egna groddar, Steg 2 var att laga en efterrätt med rabarber och nu har det blivit dags för Steg 3 för att äta härligare mat så här på våren är att laga mat på något av det första som kommer upp ur jorden, nämligen nässlor! Receptet spanade jag in i min favoritbok om säsongsmat som jag tipsat om tidigare, men jag har inte tagit mig mod för att plocka nässlor förrän nu.
 
Jag tog med mig en plastpåse och en sax ut när jag skulle plocka nässlorna. Jag fick även låna en näsduk av Anders för att hålla nässlorna i. Hade jag gjort om det idag hade jag tagit med mig en handske (bra att ha för säkerhetsskull). Sedan var det bara att gå hem och börja laga mat. Så mysigt att en hade skördat huvudingrediensen själv.
Ingredienser
 
Pajdeg
1,5 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt eller vetemjöl
0,5 tsk salt
50 g smör + till formen
100 g (1-2) kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten
 
Fyllning
1 dl valnötter
150 g getbrie
1 gullök
1,5 l (200g) färska nässlor
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 ägg
3 dl mjölk eller havremjölk
 
Honungsrostade valnötter
2 dl valnötter
0,5 dl honung
 
Gör så här
1. Koka potatisarna och låt svalna.
2. Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela med fingrarna. Mosa potatisen med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme.
3. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga botten med gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.
4. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och grovhacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna. Hetta upp lite rapsolja och fräs lök och vitlök i några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vacker skir grön färg. Salta och peppra.
5. Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet.
6. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter.
7. Valfritt: Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns, de ska bara få en lite mörkare färg. Ta sedan av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera med den nygräddade pajen.
 
Smaklig måltid!
 
Theresia | Paj, Recept, Säsongsmat, nässelpaj, nässlor | |
Upp