Potatispaj med Ottolenghi - vegetariskt recept från Plenty

När jag fyllde år fick jag kokboken Plenty, skriven av Yotam Ottolenghi. Vad jag älskar med boken är att den inte gör en grej av att vara en vegetarisk kokbok. Det är en bok med fantastiska recept - och så råkar de vara vegetariska. Jag tycker att det känns som helt rätt approach. Vegetarisk mat är också mat, och inte något konstigt/märkvärdigt/främande som det ibland kan framställas.
 
Jag har redan hunnit prova flera recept och detta måste jag bara dela med er. Förutom smakmässigt så är detta recept även visuellt väldigt snyggt (även om mina bilder inte gör det rättvisa).
 
Ingredienser
200 g körsbärstomater
2 msk olivolja
500 g små, fina potatisar (med skal)
1 stor gullök, finskivad
0,5 dl strösocker
10 g smör
3 kvistar oregano
150 g hård getost, skivad
1 ark smördeg, tunt kavlad
salt och peppar
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomatern aoch lägg dem med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 45 minuter.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 25 minuter. Lå dem rinna av och svalna innan du skär den i 2 cm tjocka skivor.
3. Stek löken i lite olja och salt i ca 10 minuter tills den blir gyllenbrun.
4. Pensla en pajform med olja. Klä botten med bakplåtspapper. Smält smör och socker på hög värme under konstant omrörning tills den har fått en ljusbrun färg. Häll det brynta sockret i pajformen och bred ut till ett jämt lager. Strö över plockade oreganoblad från kvistarna.
5. Lägg potatisskivorna så tätt som möjligt på botten av formen. tryk försiktigt ner lök och tomat i gliporna. Krydda generöst med salt och peppar. Fördela osten över potatisen. Lägg på smördegen, tryck försiktigt ner kanterna runt potatisen på insidan av formen. (Här kan du kyla pajen upp till 1 dygn om du vill förbereda dagen innan).
6. Grädda pajen i 25 minuter på 200 grader. Sänk därefter till 175 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
7. Ta ut pajen och låt den vila i 2 minuter. Lägg en tallrik upp och ner på formen (som ett lock), vänd sedan snabbt men försiktigt över pajen till tallriken.
8. Servera pajen varm eller ljummen tillsammans med en grönsallad.



Theresia | Ottolenghi, Potatispaj, Recept, Vegetariskt | |
Upp